Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.11.2019

Oscargenomineerde Vlaamse regisseur draaide kortfilm met Noomi Rapace in Antwerpen

door Vertigo

In Antwerpen zijn de opnames achter de rug van de nieuwe kortfilm Hearts of Stone van de Oscargenomineerde regisseur Tom Van Avermaet (Dood van een schaduw met Matthias Schoenaerts). Van Avermaet wist hiervoor twee internationale sterren te strikken: de Zweedse Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo en The Drop) en Jessica Barden, de Britse ster van de Netflix-reeks The End of the F***ing World.
In het hart van een bruisende metropool entertaint Paula, een eenzame straatartiest, mensen als een levend standbeeld. Ze verlangt naar een onmogelijke liefde met Agatha, het stenen sculptuur waarnaast ze elke dag te vinden is. Op een dag merkt ze dat haar stenen metgezellin vervangen is door een abstract modern sculptuur. Na een verwoede zoektocht vindt ze Agatha aan de kant geschoven te midden van een groep afgedankte klassieke beelden. Bij een ondergaande zon wil Paula afscheid nemen van het eenzame beeld, hopend haar uit haar stenen slaap te wekken…
‘Ik hou erg van verhalen van onmogelijke liefdes en vond het op een of andere manier logisch, dat iemand die op dagelijkse basis probeert een kunstwerk te worden, een liefde zou ontwikkelen voor een echt standbeeld. Dit soort van onbereikbaar verlangen vind ik erg filmisch en de poëtische schemerzone tussen droom en realiteit die zo ontstaat, vond ik enorm passend om het hart van het verhaal te laten worden’, aldus Tom Van Avermaet, de Vlaamse scenarist-regisseur die een European Film Award won en genomineerd werd voor een Academy Award voor Dood van een schaduw.
Door de romantische symboliek in het verhaal en de setting van de film werd ervoor gekozen om de film op te nemen in Antwerpen op twee prestigieuze locaties: het Middelheimmuseum en de net gerenoveerde Handelsbeurs.