Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.07.2016

Originele Sulu-acteur niet blij met gay update in Star Trek Beyond

door Steven Tuffin

George Takei, de acteur die Sulu speelde in de origine Star Trek-serie en -films, is niet opgezet met het nieuws dat de stuurman van de Enterprise homo blijkt te zijn in het op stapel staande Star Trek Beyond . Nochtans werd dit gegeven deels geïnspireerd door de jarenlange gelijke rechtenstrijd van de openlijk homoseksuele acteur.

“Natuurlijk ben ik blij dat er een gay personage opduikt”, aldus de 79-jarige acteur. “Alleen vind ik het jammer dat het om Sulu gaat. Star Trek-brein Gene Roddenberry creëerde hem niet op die manier. In mijn ogen was het interessanter geweest als men een nieuwe personage had geïntroduceerd dat homo bleek te zijn.”

Roddenberry had voor zijn tijd een enorm open kijk op de wereld. De originele Star Trek-reeks bevatte de eerste interraciale kus in een Amerikaanse tv-serie – met als gevolg de laagste kijkcijfers ooit en de weigering van verschillende kanalen om de episode uit te zenden.

Takei uitte zijn bedenkingen niet alleen tegen John Chu, de acteur die Sulu in de reboots speelt, maar ook tegen Star Trek Beyond-regisseur Justin Lin. Toen hij enkele maanden terug een brief vol complimenten ontving van Simon Pegg, de Britse acteur die de nieuwe versie van chef-technicus Scotty speelt en meeschreef aan het scenario van Star Trek Beyond, dacht hij dat er rekening was gehouden met zijn grieven. Dat nu blijkt dat dit niet het geval is, vindt Takei op zijn minst verwarrend. “Waarom stuur je me dan een brief?”, opperde hij.

Pegg liet op zijn beurt weten dat hij het respectvol oneens is met de originele Sulu-acteur: “Ik vind het net belangrijk dat het om een bestaand en bemind personage gaat. Op die manier krijgt het gegeven iets alledaags. Het wordt een extra component van iemand waarmee iedereen vertrouwd is. Als we een nieuw homoseksueel personage hadden geïntroduceerd, had zijn seksuele oriëntatie bepalend geweest weest voor zijn identiteit. Nu is het gewoon een van de vele details die Sulu maken tot wie hij is.”

Ook Zachary Quinto, die de reboot-versie van Spock speelt en zelf openlijk gay is, betreurt de reactie van Takei: “Ik begrijp dat hij een lange relatie met het personage heeft en dat daardoor alle verandering vreemd aanvoelt. Ik hoop echter dat George van mening zal veranderen na de extreem positieve reacties uit de LGBT-gemeenschap.”

Bron: THR

@Waanzinema