17.08.2021
Opnames Vlaamse avonturenfilm Zeevonk begonnen
In Oostende zijn op 16 augustus de opnames gestart van Zeevonk, de eerste langspeelfilm van Domien Huyghe. Hij wist voor zijn debuut een indrukwekkende cast rondom zich te verzamelen, met Hilde De Baerdemaeker (Mijn vader is een saucisse), Sebastien Dewaele (Eigen kweek, Bevergem), Zouzou Ben Chikha (De dag, De twaalf), Lynn Van Royen (Beau Séjour, De luizenmoeder) en Valentijn Dhaenens (De helaasheid der dingen, Girl).
De glansrollen zijn weliswaar weggelegd voor de jeugd. Na een intensieve casting werd de 12-jarige Saar Rogiers gekozen voor de hoofdrol. Saar is zich al maanden aan het inwerken en leerde zeilen en skaten voor de rol. Ze wordt geflankeerd door de tevens debuterende Dunia Elaweed (14) en door opkomend talent Sverre Rous (16), die dit najaar te zien is in Dealer van Jeroen Perceval.
Domien maakt de film met zijn zus Wendy Huyghe, die het scenario schreef met Jean-Claude Van Rijckeghem. Producent Dries Phlypo van A Private View staat in voor de productie. De opnames starten op 16 augustus en eindigen begin oktober. De film komt in het najaar van 2022 in de bioscoop.
Broer en zus lieten zich inspireren door een persoonlijke ervaring: net zoals het hoofdpersonage verloren ze hun vader op jonge leeftijd.
Het verhaal van Zeevonk draait rond de jonge Lena die in de zomer haar vader verliest als zijn vissersboot vergaat op zee. Er wordt gefluisterd dat het ongeluk met drie slachtoffers haar vaders schuld is maar Lena is ervan overtuigd dat er een mysterieus beest rondwaart in de Noordzee. Een monster dat het schip deed vergaan… Lena gaat tot het uiterste om het bestaan van het monster te bewijzen.
De titel Zeevonk verwijst naar een zeldzaam en magisch natuurfenomeen aan onze kust: algen die op warme zomernachten een felblauw licht kunnen uitstralen.
“Maar je weet nooit waar en wanneer het gaat gebeuren,” zegt Domien. “Het is alsof de zee zelf beslist. En dat past bij de sfeer en de thematiek van de film.”
“We willen een razend spannend en mysterieus verhaal vertellen dat de kijker op het puntje van zijn stoel houdt,” zegt Wendy. “En tegelijk is het vooral het verhaal van een meisje dat geconfronteerd wordt met een vreselijk verlies.”
“Die rouwverwerking sluipt door het verhaal en kleeft aan onze personages terwijl het avontuur het geheel toegankelijk en meeslepend houdt,” vervolgt ze. “Als mensen na het bekijken van onze film met elkaar een gesprek over verlies aangaan, zijn we in ons opzet geslaagd.”
“Ik wil vooral een eerlijke film maken,” zegt Domien, die in zijn internationaal gelauwerde kortfilm Maverick al een gelijkaardig thema aansneed.
‘Toen ik als tiener mijn vader verloor, wilde ik helemaal niet anders zijn dan mijn leeftijdsgenoten die de tijd van hun leven beleefden en die niet wisten hoe ze met mij moesten omgaan,” vervolgt hij.
“Ik praatte er niet met iemand over en had behoefte aan verhalen om het gesprek aan te gaan. Daarom maak ik nu, zoveel jaren later, Zeevonk.”
Dat de film wordt gedraaid in Oostende waar Domien en Wendy zijn opgegroeid, maakt het allemaal nog persoonlijker. De opnames van Zeevonk worden best een uitdaging.
“We draaien op zee en onder water,” zegt Domien. “De hoofdrollen worden gespeeld door jonge acteurs. Er is ook best wat actie en er is veel emotie.”
“Het is een waanzinnige klus maar ik start vol vertrouwen aan de opnames: ik ben omringd door geweldige acteurs en een ervaren filmploeg,” vervolgt hij.