Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.05.2020

Opnames Stephen King-verfilming en Netflix-reeks van Everest-regisseur bezig ondanks coronacrisis

door Vertigo

Door de coronacrisis liggen tal van producties momenteel stil, maar aan de Stephen King-verfilming Children of the Corn en de Netflix-reeks Katla wordt er wel gewerkt.

De opnames van Children of the Corn zitten er zelfs bijna op. Ze gingen van start eind maart en in het begin van de crisis liet producent Lucas Foster de volledige cast en crew in quarantaine zetten.

Om de social distancing-regels te respecteren werd de set onderverdeeld in zones die telkens door slechts een beperkte groep mensen mogen betreden worden. Bovendien is er elke dag een verpleegkundige, een ambulancier en een dokter aanwezig.

Aan het begin en op het einde van elke draaidag moet de cast en crew een vragenlijst invullen. Bovendien worden ze gecontroleerd op koorts en worden alle oppervlakken grondig ontsmet.

Hoewel het budget van tien miljoen dollar met twintig procent is gestegen, de shoot moest worden ingekort, sommige acteurs verstek lieten gaan en de hele cast en crew last heeft van stress, is Foster blij met zijn beslissing en vragen veel collega’s hem om advies.

“Het was geen gemakkelijke beslissing, maar anders was het onmogelijk geweest om de film te maken,” zegt hij. “Een goedkope manier van werken is het alleszins niet.”

Regisseur Baltasar Kormákur (Everest) werkt dan weer met een systeem van gekleurde armbandjes sinds hij de opnames van Katla, waarin een dorpje geteisterd wordt door een vulkaan, in IJsland heeft hervat. De shoot werd in maart stilgelegd na vier dagen, maar ondertussen wordt er al vier weken weer gefilmd.

Crewleden die in de buurt van de camera moeten komen, dragen een geel armbandje. De cast en de make-up- en kostuumafdeling draagt een zwart armbandje en bevindt zich het grootste deel van de tijd niet op de set.

Producenten, script supervisors en visuele effecten-artiesten dragen een rood armbandje en zonderen zich af bij de monitors. Een kleine groep van minder dan twintig mensen draagt een blauw armbandje en mag alle zones betreden.

Verder worden alle tachtig cast- en crewleden getest op het coronavirus en wordt elke morgen hun temperatuur genomen. Maaltijden worden individueel verpakt en ook op Kormakurs set wordt er grondig schoongemaakt.

Met uitzondering van de acteurs dragen de meeste mensen een mondmasker en de make-up-artiesten en productieontwerpers handschoenen. Netflix nam alle extra kosten op zich.

Om scènes met fysiek contact te filmen, wacht Kormákur tot de coronamaatregelen in IJsland verder worden versoepeld. Tot nu toe raakten slechts twee crewleden besmet met COVID-19.

Bron: The New York Times