Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.08.2021

Opnames nieuwe film Jessica Woodworth en Peter Brosens gestart in Sicilië

door Vertigo

Deze week zijn in Sicilië de opnames gestart van Fortress, de nieuwste film van regisseuse Jessica Woodworth en producent Peter Brosens.

Fortress is gebaseerd op de Italiaanse klassieker De woestijn van de Tartaren (Il Deserto dei Tartari) van Dino Buzzati uit 1941, die verrassend actueel is.

Fortress vertelt het verhaal van Luka, een jonge en ambitieuze soldaat, die een regiment in een geïsoleerd fort vervoegt om de strijd aan te gaan met een mythische vijand uit het noorden.

De film is een productie van het Gentse Bo Films met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in coproductie met Italië, Nederland, Bulgarije en Armenië. De opnames lopen nog tot begin oktober en de film wordt einde 2022 in de zalen verwacht.

“Het is een onwezenlijk gevoel om met deze ongelooflijke cast en crew, echte strijders in volle gevechtsmodus, hier in Sicilië temidden van de bosbranden en de hitterecords, eindelijk te kunnen draaien! Volcanic!” zegt een bijzonder energieke Woodworth vanop de set in Sicilië.

De hoofdrollen worden vertolkt door het Nederlandse toptalent Jonas Smulders, de Armeense revelatie Samvel Tadevosyan en de Belgische acteurs Django Schrevens, Jan Bijvoet en Sam Louwyck.

Last but not least vertolkt Geraldine Chaplin de rol van de excentrieke generaal van het fort. Voor Chaplin is het trouwens niet haar eerste samenwerking met Jessica Woodworth: ze was reeds te zien in een opmerkelijke dubbelrol in The Barefoot Emperor.

Ook achter de camera wordt Jessica Woodworth bijgestaan door een internationale topcrew. Naast de Belgische DoP Virginie Surdej, die met haar camerawerk meermaals in de prijzen viel, tekent de Italiaanse componist Teho Teardo (huiscomponist bij Paolo Sorrentino) voor de soundtrack, is Carl De Keyzer setfotograaf en is de Bulgaarse Sabina Christova weer van de partij als chef decor.

De vorige langspeelfilms van Woodworth en Brosens, Khadak (winnaar van de gouden Leeuw van de Toekomst op het filmfestival van Venetië in 2006), Altiplano (Cannes 2009), The Fifth Season (genomineerd voor de Gouden Leeuw in Venetië in 2012), King of the Belgians (Venetië 2016) en The Barefoot Emperor (Toronto 2019) zijn allemaal internationale coproducties, samen goed voor 58 prijzen en 350 festivalselecties.