Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.03.2021

Opnames Hans Herbots’ De behandeling-opvolger begonnen

door Vertigo

De opnames van Ritueel, Hans Herbots’ nieuwe langspeelfilm, zijn maandag van start gegaan in Tervuren. De hoofdrollen worden vertolkt door Marie Vinck en Geert Van Rampelberg.

Het is van Het tweede gelaat uit 2017 geleden dat het publiek van een Vlaamse thriller kon genieten in de bioscoop. De release van Ritueel is voorzien voor het voorjaar van 2022.

Zeven jaar na De behandeling kiest Hans Herbots opnieuw voor een verfilming van een internationale bestseller van misdaadschrijfster Mo Hayder. “Na de internationale Netflix reeks The Serpent, met Tahar Rahim in de hoofdrol, kijk ik er heel erg naar uit om terug in Vlaanderen een film te kunnen maken,” zegt Herbots.

“Carl Joos’ bewerking van Mo Hayders boek maakt de film tegelijk heel Belgisch en universeel,” vervolgt hij. “Ik hou van genrefilms die een verborgen portret zijn van het hoofdpersonage en in deze film wordt een ingenieuze plot verweven met een karakterstudie. Het wordt een fragiele, maar spannende film.”

De plot draait deze keer rond Kiki (Vinck), een gedreven duikster die meegezogen wordt in een reeks van gebeurtenissen die zich vermengen met haar persoonlijk leven. Aan haar zijde herneemt Geert Van Rampelberg zijn personage uit De behandeling, namelijk rechercheur Nick Cafmeyer.

“Ik ben blij om nog eens mijn tanden te kunnen zetten in een filmrol die zo veelzijdig en complex is,” zegt Vinck. “Mijn personage Kiki geraakt als duikster bij de Civiele Bescherming meer en meer verstrikt in een misdaadzaak. Dit roept demonen uit haar persoonlijk leven op en de gebeurtenissen drijven haar tot de afgrond.”

“Het voelt bijzonder om na zeven jaar terug het personage van Nick Cafmeyer te mogen spelen,” zegt Van Rampelberg. “Het is zoals het weerzien van een goeie vriend na lange tijd.”

“We hebben de opnames van Ritueel vorig jaar in volle uitbraak van de pandemie moeten uitstellen,” zegt producent Peter Bouckaert van Eyeworks “Dankzij het COVID 19-protocol en de extra steunmaatregelen van het VAF en de Minister van Cultuur kunnen we de opnames nu toch starten onder strikte veiligheidsmaatregelen.”

“We hebben een schitterende cast en ploeg kunnen samenbrengen voor deze heel uitdagende film, waarvoor de lat heel hoog ligt, zowel in eigen land als internationaal,” vervolgt hij.

Joos, die eerder al de scenario’s schreef voor onder meer De zaak Alzheimer, De behandeling en Het tweede gelaat, bewerkte het boek tot een heftige en spannende thriller.

Het verhaal van Ritueel gaat over Kiki, een duikster gespecialiseerd in forensisch duiken en het bergen van lijken. Ze heeft hard moeten knokken voor het respect van het kleine team macho’s dat ze leidt.

Wanneer Kiki een afgehakte hand opvist uit een Brussels kanaal, komt ze in aanraking met hoofdinspecteur Nick Cafmeyer. De hand blijkt levend afgezaagd.

Nick zoekt het in een afrekening in het drugsmilieu, maar Kiki heeft, vanuit haar achtergrond, een heel andere kijk op de zaak. Ze wordt meegezogen in een kolkende reeks gebeurtenissen waar ze niet ongeschonden kan uitkomen.

Ritueel wordt geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama, in coproductie met Phanta Film (NL), Atlas Film (DE) en VTM.

De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en Flanders Image, Screen Flanders, Screen Brussels, Streamz, Telenet, de Production Incentive van het Nederlandse Filmfonds en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering, en in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Distribution (KFD).

Ritueel wordt in het voorjaar 2022 in de bioscoopzalen verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD). De internationale rechten van de film zijn opgepikt door BE FOR FILM die ook De behandeling aan diverse landen verkocht.

Bekijk de eerste setbeelden van Ritueel hieronder: