Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.10.2019

Ophef rond censuur lesbische seksscène Booksmart door vliegtuigmaatschappijen

door Vertigo

Op vluchten van een niet nader geduide luchtvaartmaatschappij is een versie van Olivia Wildes Booksmart te zien waaruit een lesbische seksscène met hoofdrolspeelster Kaitlyn Dever werd geknipt.

Wilde reageert teleurgesteld: “Het gaat niet eens om een naaktscène. Waarom zou ze te obsceen zijn om op een vliegtuig te vertonen?”

Verder zou de scène zijn ingekort in de versies van luchtvaartmaatschappijen Etihad Airways, Emirates en Delta. Ook daar begrijpt Wilde niks van.

“Actiefilms waarin lichamen uit elkaar worden gerukt gaan vrijuit, maar een romantisch moment tussen twee vrouwen wordt gecensureerd,” zegt ze. “Het is hartverscheurend.”

“Onze film is een prachtige weergave van de queer-ervaring bij jongeren,” zegt Devers tegenspeelster en queer-actrice Beanie Feldstein. “We gaan actie ondernemen om dit recht te zetten.”

“Het is belachelijk,” voegt Dever eraan toe. “Ik weet niet eens wat ik daarop moet zeggen. Ik ben geshockeerd en razend.”

Delta zou op de koop toe het woord ‘lesbian‘ gecensureerd hebben, wat volgens Wilde te gek voor woorden is. De luchtvaartmaatschappij zegt dat ze daar zelf niet om gevraagd heeft.

Ze zou van elke film zowel over de originele als een gecensureerde versie beschikken en enkel de tweede vertonen als iets in de eerste tegen hun richtlijnen ingaat.

Welk deel van Booksmart hen dan wel tegen de borst stuitte, is onduidelijk.

Bron: IndieWire, Variety