Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.09.2015

Oostende 2015 onder de loep: Embrace of Serpent

door Jimmy Van der Velde

Van 11 tot 19 september kan je andermaal aan de Vlaamse kust terecht voor het Filmfestival Oostende. Vertigo zet dagelijks een film uit het programma in de kijker aan de hand van een specifiek weetje, historisch feit en/of actueel thema dat de prent kenmerkt. Vandaag: Embrace of Serpent van Ciro Guerra.

Embrace of Serpent voert de kijker mee naar het Amazonewoud. De avontuurlijke, losjes op feiten gebaseerde film speelt zich af gedurende een periode van veertig jaar en belicht de relatie tussen een plaatselijke Sjamaan en twee wetenschappers: Theodor Koch-Grünberg en Richard Evans Schultes. Die eerste wordt vertolkt door niemand minder dan de Belgische acteur Jan Bijvoet, bekend van The Broken Circle Breakdown, Borgman en binnenkort D’Ardennen. Maar wie was die Grünberg nu precies?

Een avontuurlijk baasje, dat alleszins. De Duitse etnoloog en ontdekkingsreiziger trok voor het eerst naar Brazilië in 1896 als onderdeel van een expeditie naar de Xinxu-rivier. Het was het begin van heel wat trektochten naar Zuid-Amerika om oerwouden, rivieren en plaatselijke stammen te onderzoeken.

De eerste grote missie vond plaats tussen 1903 en 1905. Hij trok van het Amazonegebied richting de grens van Venezuela. Hij schreef verschillende naslagwerken over deze reis, waarin hij indianenstammen beschreef, waaronder de Baniwa-gemeenschap. Zijn bevindingen en vele foto’s die hij maakte worden nog steeds gebruikt in de moderne antropologie.

In 1911 was het tijd voor een tweede grote trip richting het Zuidelijke continent. Tijdens deze expeditie onderzocht hij de mythes, legendes en rituelen van de Pemon-indianen. In 1913 bereikte hij de Orinocorivier, met het werk Vom Roraima Zum Orinoco als resultaat.

Koch-Grünberg overleed in 1924 aan – hoe kan het ook anders – malaria.

Meer info hier!

@TheJimeister