Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.04.2020

Ook Amerikaanse arthouses kiezen voor video-on-demand

door Vertigo

Indiedistributeur Kino Lorber heeft het video-on-demand-platform Kino Marquee opgericht om Amerikaanse arthouses te steunen tijdens de coronacrisis. Net zoals in Belgiƫ kunnen mensen deelnemende bioscopen steunen door via hun website een film te huren.

In het begin ging ongeveer een dozijn uitbaters in op het initiatief, maar later kwamen er honderdvijftig bij om een graantje mee te pikken van Kino Marquee’s eerste exclusieve release, de Braziliaanse film Bacurau.

“Die eerste elf of twaalf bioscopen verdienden niet honderden, maar duizenden dollars,” zegt Kino Lorber-CEO Richard Lorber. “Ze krijgen ongeveer vijftig procent van de ticketverkoop.”

Ondertussen hebben bijna tweehonderd arthouses zich bij Kino Marquee aangesloten en werden Ken Loach’ Sorry We Missed You en de komedie Extra Ordinary met Will Forte op het platform uitgebracht.

Volgens Lorber zijn er ook al gelijkaardige initiatieven gelanceerd. Voor een tekort aan films vreest hij voorlopig niet. Eenmaal de zalen terug opengaan en veel uitgestelde films kort na elkaar worden uitgebracht, verwacht hij echter een ‘bloedbad’ aan de box-office.

Bron: EW