Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.11.2018

Onverfilmd Stanley Kubrick-script wordt geveild

door Vertigo

Afgelopen zomer werd Burning Secret, een onverfilmd scenario van Stanley Kubrick, teruggevonden. De bewerking van Stefan Zweigs gelijknamige novelle gaat deze maand onder de hamer en zou rond de 20.000 dollar opbrengen.

Of iemand uit de filmindustrie ermee aan de haal gaat, valt af te wachten. Het script van Kubrick en zijn coscenarist Calder Willingham uit 1956 zou mogelijk een controversiële film opleveren, aangezien het beschreven wordt als een soort omkering van Kubricks Lolita. Het verhaal gaat namelijk over een verzekeringsmakelaar die bevriend raakt met een jongetje om zijn moeder te kunnen verleiden.

De huidige eigenaar van het scenario is de Oscargenomineerde componist Gerald Fried. Zijn zoon Joshua werd reeds door enkele geïnteresseerde partijen gecontacteerd waaronder Jan Harlan, de producent van Kubricks The Shining, Full Metal Jacket en Barry Lyndon. Joshua zelf vindt dat er nu nog een film inzit.

“Sommige zaken komen misschien een beetje gedateerd over,” zei hij, “maar de ontknoping is heel sterk en verstevigt de transformatie van het kind en zijn verhouding tot de volwasssenen. Aanvankelijk staat hij versteld van hun gedrag en in dat ene moment zit heel veel betekenis. De thema’s van seksueel mysterie doen denken aan Eyes Wide Shut.”

Bron: IndieWire