Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.04.2020

Onthult Cannes-directeur vier potentiële topfilms op het potentiële programma?

door Vertigo

Na het filmfestival van Venetië sluit ook het filmfestival van Cannes uit dat het evenement online doorgaat, als het door het coronavirus niet zou kunnen plaatsvinden. Volgens artistiek directeur Thierry Frémaux past het alternatief namelijk niet bij de ‘ziel, geschiedenis en efficiëntie’ van Cannes.

“Wat is een digitaal festival?” zegt hij. “Wat is een digitale competitie? We zouden eerst aan de eigenaars van de films moeten vragen of ze akkoord gaan.”

Wat Frémaux daaraan toevoegt, is zo mogelijk nog interessanter:

“Films van Wes Anderson en Paul Verhoeven bekijken op een computer? Top Gun: Maverick of Soul op een andere manier ontdekken dan in de bioscoop? Die films werden uitgesteld om op het grote scherm gezien te worden. Waarom zouden we hen vroeger willen vertonen op digitale wijze?”

Zou hij hiermee aangeven dat Andersons The French Dispatch, Verhoevens Benedetta, de Top Gun-sequel én de nieuwe Pixar deel uitmaken van de Officiële Selectie als het festival doorgaat? Een sluitend antwoord hebben we niet, vandaar dat we Frémaux laten uitpraten:

“Regisseurs willen dat hun films op het grote scherm vertoond worden en gedeeld worden op festivals, niet dat ze op een iPhone belanden. Als alle festivals afgelast worden, zullen we een manier moeten verzinnen om films te vertonen en te voorkomen dat we een jaar verspillen. Ik denk niet dat een voorbarig en geïmproviseerd alternatief een oplossing is voor Cannes of Venetië.”

Bron: Variety