Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.05.2020

Onafhankelijke horrorfilm op weg naar zeldzame box-officemijlpaal

door Vertigo

De onafhankelijke horrorfilm The Wretched is op weg om voor het vijfde weekend op rij bovenaan de Amerikaanse box-office te staan. Dat gebeurt niet vaak en kwam niet meer voor sinds Black Panther in 2018.

The Wretched wordt verdeeld door IFC Films, een distributeur die al verschillende films uitbracht in drive-ins tijdens de coronacrisis. Omdat hun films minder kosten, is het financieel risico minder groot dan voor studiofilms.

De aangepaste strategie leverde IFC Films al 750.000 dollar op, waarvan 660.000 dankzij The Wretched, in minder dan een dozijn drive-ins. Dat terwijl hun films ook tegelijkertijd op video-on-demand werden uitgebracht.

“Een studio als Warner Bros. kan geen dergelijke risico’s nemen omdat ze verlies zouden maken, zelfs al zaten de drive-ins stampvol,” zegt box-office-analist Jeff Bock.

“Voor een film als The Wretched zijn de verwachtingen echter niet hooggespannen,” vervolgt hij. “Als hij één miljoen dollar opbrengt, is dat het equivalent van honderd miljoen dollar voor een andere studio.”

IFC Films speelt ook in het op het drive-in-publiek met retroposters van hun films en rekent verder op mond-tot-mondreclame. Of de drive-instrategie van de distributeur ook na de coronacrisis succesvol blijft, valt echter nog af te wachten.

Bron: Variety