Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.09.2018

Olivier Assayas misnoegd over Oscar-uitsluiting nieuwe film

door Vertigo

Momenteel wordt beslist wat de Franse inzending voor de Oscars wordt, maar Doubles vies aka Non-Fiction van Olivier Assayas komt alvast niet aanmerking. De komedie over twee schrijvers (Juliette Binoche en Guillaume Canet) die worstelen met technologische vooruitgang en midlifecrisissen werd niet geselecteerd om mee te dingen naar de prijs voor beste buitenlandse film, omdat hij niet aan de voorwaarden voldeed.

Oscarkandidaten moeten volgens het Franse Centre national du cinéma et de l’image animée (CNC) namelijk in tientallen bioscopen gespeeld hebben voor 30 september. Hoewel Doubles vies alle grote herfstfestivals (Venetië, Telluride, Toronto en New York) aandoet en positieve kritieken kreeg, moet het brede publiek hem nog te zien krijgen.

“Ik maak al films sinds 1986,” reageerde Assayas verontwaardigd, “en volgens mij ben ik één van de weinige Franse regisseurs van wie elke film sinds 1994 een Amerikaanse bioscooprelease heeft gekregen. Geen daarvan heeft de preselectie voor de Oscars gehaald en dat kon mij ook niet schelen. Achter Doubles vies is echter een geval apart omdat hij al op de vier grote filmfestivals heeft gespeeld.”

“Het idee is toch om de film met de grootste internationale naamsbekendheid te sturen?” vervolgde hij. “Ik vind het absurd dat een film die uitgebreid voorgesteld werd in de Verenigde Staten tijdens het zogezegde Oscar-seizoen niet in overweging wordt genomen.”

Producent Charles Gillibert heeft er alles aan gedaan om de film toch nog een kans te geven en kreeg van het CNC zelfs de toestemming om hem gedurende één week in de bioscoop uit te brengen. Toch zette het CNC hem niet op hun shortlist. Ze vreesden voor kritiek van andere filmmakers die niet op de hoogte waren van het achterpoortje.

Bron: IndieWire