Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.07.2020

Oliver Stone openhartig over Gone with the Wind, ongewenste intimiteiten & Poetin

door Vertigo

Oliver Stone is het er niet mee eens dat bepaalde films en series uit omloop worden gehaald omwille van hun racistische inhoud, maar gaat wel akkoord met de toevoeging van een waarschuwing zoals HBO Max deed met Gone with the Wind.

Gone with the Wind is een klassieker,” zegt Stone in een interview met het radioprogramma The Arts Hour van BBC World Service. “Het was de film bij uitstek van mijn moeders generatie. Ze hield ervan en je kan niet ontkennen dat veel mensen erdoor gedefinieerd werden.”

“Tegenwoordig moet het publiek misschien worden gewaarschuwd dat de film een rooskleurig beeld van het zuiden van de VS schetst en slavernij niet in zijn ergste vorm weergeeft,” vervolgt hij. “De film mag echter niet uit omloop worden gehaald.”

Verder ontkende Stone de beschuldigingen van ongewenste intimiteiten tegen hem. “Ik heb mij wel eens gek gedragen, maar ik heb nooit iemand uitgebuit, aangerand of gewelddadig behandeld. Ik heb daar nooit nood aan gehad en heb het ook nooit gewild.”

Stones recentste wapenfeit is de vierdelige docureeks The Putin Interviews, waarin Stone de Russische President Vladimir Poetin aan de tand voelt. Volgens sommigen kwam hij daarbij niet kritisch genoeg uit de hoek, maar dat vindt Stone onzin.

“De meeste mensen doen niet eens de moeite om meer dan één aflevering te bekijken en daarom zijn er veel misverstanden,” zegt hij. “Als je alles bekijkt, zie je dat ik hem aan het uitdagen ben.”

“In plaats van hem in een hoek te drijven, probeerde ik hem echter te begrijpen,” vervolgt hij. “De VS en het Verenigd Koninkrijk doen alsof Rusland kwaadaardig is, maar we moeten onze manier van denken veranderen voor onze eigen gezondheid. Deze koude oorlog is belachelijk en nutteloos, vooral nu de wereld op zijn kop staat.”

Bron: IndieWire