Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.07.2015

Obstakelromances

door Jimmy Van der Velde

De titelfiguren uit Stany Crets’ Lee & Cindy C. ondervinden aan den lijve dat verliefd worden niet altijd evident is. De personages uit de volgende zeven films kunnen daar allemaal gretig over meepraten.

Brief Encounter (1945) van David Lean

Volgens velen één van de beste Britse romances uit de filmgeschiedenis. Celia Johnson loopt een knappe vreemdeling (Trevor Howard) tegen het lijf in een treinstation. Ze kan hem maar niet uit haar hoofd zetten, ook al is ze getrouwd. Scheiden is in haar kringen een gigantisch taboe. Haar hart zet haar uiteindelijk voor een verscheurende keuze.

 

Roman Holiday (1953) van William Wyler

Gregory Peck en Audrey Hepburn beleven de tijd van hun leven als een listige journalist en een prinses die wil proeven van haar net verworven vrijheid. Roman Holiday doet zich dan ook voornamelijk voor als een luchtige romantische komedie. Pas op het einde richt de klassieker al zijn pijlen op je traanklieren wanneer blijkt dat een relatie tussen de twee tegenpolen onmogelijk is.

 

All That Heaven Allows (1955) van Douglas Sirk

Het verlangen tussen Jane Wyman en Rock Hudson spat van het scherm in deze melodramatische topper. Zij kan haar hart als alleenstaande vrouw niet volgen, omdat haar kinderen en conservatieve buren het als een schande zouden beschouwen. Het moment waarop ze een televisietoestel krijgt om haar eenzaamheid dragelijker te maken, is onvergetelijk.

 

Pretty Woman (1991) van Garry Marshall

Hij is een rijke zakenman, zij een straathoertje. Toch worden ze verliefd op elkaar, ook al is dat niet vanzelfsprekend. Hoe dan ook één van de memorabelste romcoms uit de nineties, met Julia Roberts en Richard Gere in topvorm.

 

The Age of Innocence (1993) van Martin Scorsese

New York, de negentiende eeuw. Daniel Day-Lewis behoort als man van Winona Ryder tot de hogere klasse, maar zet alles op het spel wanneer hij hartstochtelijk begint te verlangen naar Michelle Pfeiffer. Die is net gescheiden van haar gewelddadige man en wordt daarom beschouwd als een buitenstaander.

 

Brokeback Mountain (2005) van Ang Lee

Helaas leven we nog steeds in tijden waarin niet iedereen de liefde tussen twee mannen accepteert. Dat wordt in dit cowboydrama pijnlijk duidelijk. Jake Gyllenhaal en Heath Ledger spelen de pannen van het dak als twee schapenhoeders die iets te diep in elkaars ogen kijken. Het resultaat is een bloedmooie romance die wordt gesaboteerd door angst en homofobie.

 

Atonement (2007) van Joe Wright

Het grootste obstakel in dit romantische relaas is een dertienjarig meisje die via haar kinderlijke naïviteit Keira Knightley en James McAvoy uit elkaar scheurt. De gevolgen zijn verwoestend voor de twee geliefden.

 

Ken jij nog enkele gedoemde filmliefdes? Deel ze met ons hieronder of op Twitter en/of Facebook!

@TheJimeister