Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.03.2021

NTGent brengt bijbelse docu wereldwijd uit

door Vertigo

Elke crisis is een kans om zichzelf opnieuw uit te vinden. En dus kondigt stadstheater NTGent opnieuw een filmrelease aan, de vijfde al in coronatijd. Vlak voor Pasen is er de wereldwijde release van The New Gospel, een modern evangelie bedacht en geregisseerd door artistiek directeur Milo Rau.

Wat zou Jezus prediken in de 21e eeuw? Wie zouden zijn apostelen zijn? Met The New Gospel, genomineerd als Documentaire van het Jaar in Zwitserland, keren Milo Rau en zijn team terug naar de oorsprong van het evangelie.

Hoofdrolspeler in The New Gospel is de Kameroense activist Yvan Sagnet, de eerste zwarte Jezus in de Europese filmgeschiedenis. Hij werkt in 2011 zelf op een tomatenboerderij als hij beslist te revolteren tegen de uitbuiting van de plattelandsarbeiders in het zuiden van Italië.

Voor de film bezoekt hij opnieuw het grootste vluchtelingenkamp in de buurt van Matera, de stad in het zuiden van Italië waar eerder Pier Paolo Pasolini en Mel Gibson het leven van Jezus verfilmden. Sagnet vindt er zijn apostelen, en zet samen met hen de Rivolta della dignita op, de Opstand van de Waardigheid.

Tal van vluchtelingen, activisten en burgers van Matera, de Culturele Hoofdstad van Europa 2019, werkten mee aan The New Gospel, evenals Marcello Fonte (Europese Filmprijs voor Beste Acteur 2018), Enrique Irazoqui (Jezus in Il Vangelo secondo Matteo van Pasolini), en Maia Morgenstern (Maria in The Passion of the Christ van Gibson).

“Wat mij het meest gelukkig maakt aan deze film, is dat hij echt effect heeft,” zegt Rau. “Als gevolg van onze opstand zijn rond Matera de eerste huizen gesticht waar hoofdrolspelers die dakloos waren nu in waardigheid leven. En dat met steun van de katholieke kerk!”

The New Gospel is voor NTGent al de vijfde filmrelease sinds de start van de COVID-19-pandemie. Eerder was er van Rau al Familie en Orestes in Mosul. The Making-of., net als Yellow – The Sorrows of Belgium II: Rex van Luk Perceval, en Just Asking: de film? van Oscar Van Rompay en Peter Seynaeve.

De release van de vijfde NTGent-film gebeurt online en is wereldwijd, met uitzondering van de Duitstalige landen. The New Gospel is van 1 tot en met 4 april voor 8 euro beschikbaar op www.ntgent.be met ondertiteling in het Nederlands, Frans, Italiaans en Engels.

Lees meer over: