Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.06.2022

Nowhere Special: Mogelijke Bond in spe schittert in aangrijpend drama (recensie)

door Chris Craps

Nowhere Special is een wat vreemde productie met een Italiaanse regisseur-producer, een Noord-Ierse setting, een Londense hoofdrolspeler, Roemeens en Italiaans geld en een Roemeense cameraman. Vrees echter geen ergerlijke euro pudding, want de Britse Italiaan Uberto Pasolini pakt uit met een gefocust verhaal en een uitstekende cast.

De Londenaar James Norton, geloofwaardig getipt als een mogelijke James Bond-kandidaat, vertolkt John, de alleenstaande vader van de vijfjarige Michael. Hij heeft een groot probleem: hij lijdt aan een terminale ziekte en moet binnen de kortste keren een pleeggezin vinden voor zijn zoontje. Op Michaels moeder kan hij niet rekenen en andere familie heeft hij niet. Bovendien moet hij tot op het laatste moment proberen om geld te verdienen als glazenwasser.

Gelaagd is Nowhere Special zeker niet, maar Pasolini neemt een aantal verstandige beslissingen. Zo gebruikt hij geen muziek en vermijdt hij sentimentele en manipulatieve scènes. Verwacht je dus niet aan enorm dramatische momenten die je naar je zakdoek doen grijpen. Dat de film toch ontroert, kan je op het conto schrijven van Norton.

Die laatste is zo’n acteur die alles met zijn ogen doet. Zijn gezicht beweegt amper, maar zijn kijkers spreken boekdelen. De structuur van de film wordt opgehangen aan Johns weigerachtigheid om met Michael over de dood te praten. Wanneer het kind dan toch stilaan begint te begrijpen wat er aan de hand is en John dat inziet, doet Norton dat met een zeer specifieke blik, die bewijst dat de acteur het nog ver zal schoppen.

Grote cinema kun je Nowhere Special niet noemen – daarvoor is het verhaal net iets te mager – maar in zijn bescheidenheid en oprechtheid scoort de film hoog.

>>Klap

James Norton schittert als een alleenstaande vader die een pleeggezin zoekt voor zijn vijfjarig zoontje in dit bescheiden drama van de Italiaanse cineast Uberto Pasonlini. Een oprechtere, realistischere en dramatischere versie van Adam Sandlers Big Daddy.

Regie Uberto Pasolini
Cast James Norton, Daniel Lamont, Valerie O’Connor
Speelduur 1u36
Vanaf 8 juni in de bioscoop