Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.09.2022

Nouvelle vague-icoon Jean-Luc Godard gestorven

door Vertigo

De Franse regisseur Jean-Luc Godard is gestorven op 91-jarige leeftijd. Godard stond eind jaren vijftig, begin jaren zestig mee aan de basis van de nouvelle vague-beweging in de Franse cinema. Zijn film A bout de souffle uit 1960 had een gigantische impact op een hele generatie, ook Amerikaanse, filmmakers.

Samen met onder meer François Truffaut en Eric Rohmer startte Godard zijn carrière als schrijver voor het invloedrijke filmtijdschrift Cahiers du Cinéma. Samen besloten ze dat de Franse film aan bloedarmoede leed. Daarom begonnen ze zelf films te maken.

Truffaut deed dat als eerste, met Les 400 coups uit 1959, maar met Godards A bout de souffle werd de hele filmwereld wakker geschud. Onder meer het gebruik van jump cuts, knipoogjes naar de camera en meta-verhaallijnen was bijzonder vernieuwend voor zijn tijd.

Vooral de nieuwe generatie Amerikaanse regisseurs pikte in op die trend. Arthur Penn bijvoorbeeld, in Bonnie & Clyde, die de komst van New Hollywood inluidde. Maar ook Martin Scorsese, Brian De Palma en (later) Quentin Tarantino zijn schatplichtig aan het pionierswerk van Godard.

De regisseur bleef zijn hele leven experimenteren met wat film is en kan zijn. Zo kwam hij in 2014 nog met de enthousiast onthaalde 3D-film Adieu au langage. Hij heeft in totaal bijna 70 speelfilms, documentaires, korte films en tv-producties op zijn actief.

Bron: THR