Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.01.2020

No Time to Die-cast en crew openhartig over woelige productie & post-#MeToo-Bond

door Vertigo

Cary Fukunaga’s No Time to Die wordt de zwanenzang van Daniel Craig als James Bond. De acteur was oorspronkelijk niet van plan om terug te keren nadat hij zijn been brak op de set van het vorige 007-avontuur Spectre.

“Ik moest mijzelf de vraag stellen of ik fysiek in staat was om nog een Bond-film te doen,” zegt Craig. “Bellen naar je vrouw om te zeggen dat je je been gebroken hebt, is namelijk niet leuk.”

Craig liet zich uiteindelijk overhalen door James Bond-producente Barbara Broccoli en oorspronkelijk werd regisseur Danny Boyle aangenomen. Hij keerde het project echter de rug toe vanwege creatieve meningsverschillen.

“Er was geen specifieke reden,” zegt Broccoli. “We wilden niet dezelfde film maken.” Craig voegt eraan toe dat er niks dramatisch aan de hand was en Boyles exit werd opgeblazen in de media.

Hoe dan ook wilden Broccoli en haar coproducent Michael G. Wilson er na Boyles vertrek de stekker uit te trekken. In plaats daarvan zaten ze samen met Fukunaga die halsoverkop bij de film betrokken raakte.

“Het was niet alsof ik op een rijdende trein sprong, maar alsof ik op de draaiende wielen van een trein sprong en onderweg de motor probeerde te bouwen,” zegt de regisseur.

Craig krijgt in No Time to Die het gezelschap van Lashana Lynch als een nieuwe Agent 007 en Ana de Armas als de CIA-agente Paloma. Beide actrices spelen naar eigen zeggen sterke vrouwen en Broccoli betaamt dat de film mee is met zijn tijd.

“James Bond is gegroeid zoals hopelijk alle mannen groeien,” zegt de producente. “Daniel heeft de rol en zijn band met de andere personages op een heel menselijke manier benaderd. Hij is kwetsbaarder en moderner.”

Dat is in tegenstelling tot sommige geruchten niet de verdienste van scenariste Phoebe Waller-Bridge, die er werd bijgehaald om het script van Neal Purvis en Robert Wade te herwerken.

Volgens acteur Rami Malek had ze een grote impact op zijn personage, de slechterik Safin. “We hebben lange telefoongesprekken gevoerd waarbij ik haar inlichtte over de context van mijn scènes en ze maakte heel snel aanpassingen,” zegt de acteur. “Ze staat bekend als een heel scherpe en grappige schrijfster, maar ze heeft ook aanleg voor drama en spanning.”

Tot slot denkt Broccoli nog niet na over wie Craigs opvolger zal worden. “We hebben nog veel werk voor de boeg voordat de film af is,” zegt ze. “Eerlijk gezegd ben ik in de ontkenningsfase wat Daniel betreft. Ik kan het nu niet onder ogen zien.”

Bekijk een gesprek met Craig, Malek, Lynch en hun tegenspeelster Léa Seydoux hieronder:

Bron: EW