Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

31.10.2015

Nkosi Coiffure en Tank in de prijzen op Filmfestival Valladolid

door Jimmy Van der Velde

Op de Semana Internacional de Cine in het Spaanse Valladolid (Seminci, 24-31 oktober) zijn de korte Vlaamse films Nkosi Coiffure van Frederike Migom en Tank van animatiepionier Raoul Servais in de prijzen gevallen. Die eerste gaat naar huis met de Meeting Point Award voor Beste Internationale Kortfilm, terwijl de tweede de Silver Spike van de hoofdcompetitie deelt met het Franse Café froid.

Nkosi Coiffure werd begin september voor het eerst vertoond in de wereldcompetitie voor korte films op het Wereldfilmfestival van Montréal en kreeg afgelopen week zijn Europese première in Valladolid als onderdeel van de Meeting Point-competitie. Migom neemt haar prijs, waar €3.000 aan verbonden is, vanavond persoonlijk in ontvangst tijdens de slotceremonie van de 60ste festivaleditie.

Migom brengt het verhaal van Eva, een jonge vrouw die tijdens een ruzie met haar vriend een Afrikaans kapsalon in Brussel binnenvlucht. De vrouwen in het salon steunen haar aanvankelijk. Maar wanneer de reden van de woordenwisseling aan het licht komt, lopen de meningen uiteen.

Tank werd in de Officiële Competitie van het festival vertoond. Het is een vrije interpretatie van de eerste tankaanval op 15 september 1916. De inzet van dit nieuwe wapen betekende zowel voor de verdedigers in de loopgraven als voor de tankbemanning een helse ervaring. Zowel voor soldaat Otto in zijn loopgraaf als voor Johny in zijn tank komt er zo een einde aan hun emotionele bekommernissen.

Bij ons was Tank eerder te zien op de openingsavond van het Film Fest Gent. Vanaf medio november is de film te zien in een retrospectieve van het digitaal gerestaureerde oeuvre van Servais in het Brusselse Flagey. En nog tot en met 8 november loopt in de Zebrastraat in Gent ‘De wereld van Raoul Servais’, een overzichtstentoonstelling waarin ook materiaal uit Tank is opgenomen.

Bron: VAF