Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.05.2021

Nieuwe Pedro Almodóvar en meer binnenkort op streamingdienst Sooner

door Vertigo

Op 18 mei pakt de Belgische streamingdienst Sooner uit met The Human Voice, een kortfilm van Pedro Almodóvar met Tilda Swinton in de hoofdrol.

Tegelijkertijd worden ook maar liefst 18 films van Almodóvar toegevoegd aan de catalogus. Een uniek aanbod, met al zijn bekendste en meest gelauwerde meesterwerken.

Naast het werk van Almodóvar staat de maand mei bij Sooner in het teken van de thematische rode draad ‘Samen’, die zich op redactioneel vlak vertaalt in talrijke nieuwe collecties boordevol grootse films en verrassende ontdekkingen.

Een overzicht:

The Human Voice (18 mei)

Een vrouw komt thuis en wacht op de man die haar verlaten heeft. Zijn koffers staan klaar, maar hij komt niet. Haar wereld stort ineen. Eerst figuurlijk, daarna letterlijk.

The Human Voice is de eerste Engelstalige film van Pedro Almodóvar, gebaseerd op het beroemde toneelstuk La voix humaine van Jean Cocteau. In Tilda Swinton vond Almodóvar de ideale vertolker van het personage dat hem al decennia inspireert.

Verder zijn vanaf 18 mei ook de volgende films van Almodóvar op Sooner te zien:

Los abrazos rotos
Los amantes pasajeros
Atame
Carne tremula
Entre tinieblas
La flor de mi secreto
Hable con ella
Kika
La ley del deseo
La mala educación
Mujeres al borde de un ataque de nervios
La piel que habito
Que he hecho yo para merecer esto?
Tacones lejanos
Todo sobre mi madre
Volver
Julieta
Dolor y gloria

The Killing of Two Lovers (25 mei)

Een wanhopige David zet alles op alles om zijn gezin met vier kinderen bij elkaar te houden wanneer zijn vrouw Nikkie wil scheiden. Het paar belooft elkaar de ruimte te geven om uit te vogelen wat ze nog van elkaar willen, maar David wil geen ruimte meer, hij wil haar terug.

A la carte: City of Lies (27 mei)

Twintig jaar na de feiten onderzoeken de gepensioneerde detective Russell Poole (Johnny Depp) en journalist Jack Jackson (Forest Whitaker) de moorden op rappers Notorious B.I.G. en Tupac Shakur. Gebaseerd op waar gebeurde feiten.

Samen

De Sooner-collecties van de maand mei zijn gevormd rond de thematische rode draad ‘Samen’. Vriendschap, familie, gezellig samenzijn bij een glas of wat lekker eten, op vakantie gaan, feesten: het zijn momenten die voor iedereen moeilijk bereikbaar blijven in de huidige omstandigheden.

Om de steeds groter wordende hoop op een terugkeer naar een normaal leven te weerspiegelen, wil Sooner de kleine en grote geneugten van het leven vieren met behulp van films die de ervaring van het samenzijn vertolken, op een tastbare en meeslepende manier.

De vier collecties onder deze thematische rode draad zijn Friendship (zoals in Mud, Nous finirons ensemble en Bande de filles), Family (met onder meer Ce qui nous lie, Nebraska en Captain Fantastic), Holidays (knijp er even tussenuit met On The Road, Mektoub My Love, Eté 85,…) en Eat, Drink & Dance (denk aan bijvoorbeeld The Trip, Sweet Bean en Spring Breakers).

Ondanks een andere plaats op de kalender in 2021 door de omstandigheden, zal de maand mei altijd verbonden blijven met het Festival van Cannes, de hoogmis van de internationale cinema.

Best of Cannes (vanaf 11 mei) is een gevarieerde collectie meesterwerken die hun première hebben gekend aan de Azuurkust en hun stempel hebben gedrukt op de filmgeschiedenis, zoals Amour, Cidade de Deus, Son of Saul en vele andere Gouden Palm-winnaars.

Sooner zet bovendien zijn reis rond de wereld verder met de Escape to-collecties. In mei nodigt Sooner je uit in Iran (om bijvoorbeeld Persepolis, A Separation of 3 Faces te (her-)ontdekken), om vervolgens verder te reizen naar het Westen, met Los Angeles (Drive, Nowhere, The Nice Guys,… vanaf 14 mei) en Canada (met Mommy, Incendies, Chien de garde en vele anderen vanaf 21 mei), alvorens te eindigen in Rusland (met onder meer Leviathan, Solaris en Battleship Potemkin vanaf 28 mei).

Andere collecties die recent geactiveerd werden of binnenkort beschikbaar zijn:

Moederdag (al beschikbaar)
Memories of World War 2 (al beschikbaar)
Léa Seydoux-cyclus (al beschikbaar)
Schandaalfilms (vanaf 12 mei)
Agnès Varda cyclus (vanaf 27 mei)