Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.09.2019

Nieuwe golf titels Film Fest Gent 2019 aangekondigd

door Steven Tuffin

‘Muidhond’, een indringend portret over een gevoelig onderwerp (pedofilie), opent de Officiële Competitie van de 46ste editie van Film Fest Gent. Ook de nieuwe film van Ken Loach en een korte thriller van de Griekse grootmeester Yorgos Lanthimos gaan in Gent in Belgische première.

‘Muidhond’ is de vierde langspeelfilm van de Belgische regisseuse Patrice Toye, na ‘Rosie’ (1998), ‘(N)iemand’ (2008) en ‘Little Black Spiders’ (2012). “Het is een grote eer om de Officiële Competitie van Film Fest Gent te mogen openen,” zegt Toye. “Ik vind het fantastisch dat het festival zijn nek uitsteekt voor een film met zo’n delicaat onderwerp als ‘Muidhond’.”

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Nederlandse schrijfster Inge Schilperoord. ‘Muidhond’ benadert op een ingetogen manier een groot taboeonderwerp: pedofilie. Protagonist Jonathan, een zachtaardige jongeman, keert na zijn gevangenisstraf terug naar het huis van zijn moeder. Hij wil het verleden vergeten en neemt zich voor een beter mens te worden. Maar zijn intenties worden op de proef gesteld wanneer een moeder met haar dochtertje naast hem komt wonen. ‘Muidhond’ trapt op dinsdag 9 oktober de Official Competition van Film Fest Gent op gang.

Buiten competitie gaat op de 46ste editie van Film Fest Gent ook ‘Sorry We Missed You’ van Ken Loach in Belgische première. Aan de hand van een doorsnee gezin uit Newcastle toont de Britse kitchen sink-veteraan hoe torenhoge werkdruk mensen financieel in het slop drijft. De vader, Ricky, gaat aan de slag als pakjeskoerier. Maar door onmenselijke uren dreigt hij te bezwijken onder de druk en krijgt hij het ook thuis bij zijn vrouw en twee puberende kinderen hard te verduren. Met een nagenoeg onervaren cast uit het Britse arbeidersmilieu legt Loach zo in zijn intussen gevierde documentairestijl het faillissement van de West-Europese samenleving bloot.

Nog meer Belgisch

Naast ‘Muidhond’ en het eerder aangekondigde ‘Ghost Tropic’ van Bas Devos staan er nog een aantal Belgische filmproducties op het programma. ‘All of Us’, geregisseerd door Willem Wallyn en met een indrukwekkende Vlaamse cast (Barbara Sarafian, Maaike Neuville, Joke Devynck, Bruno Vanden Broecke, Jan Hammenecker, Gilles De Schryver, Delfine Bafort, Tom Vermeir,  Ella Leyers, Wim Opbrouck,…) portretteert een praatgroep die geleid wordt door een onervaren therapeute. De vier mensen van de praatgroep zijn ongeneeslijk ziek maar maken plannen voor hun toekomst. ‘All of Us’ is vanaf 8 januari 2020 in de zalen te zien.

Daarnaast krijgt ‘The Barefoot Emperor’, het vervolg op ‘King of the Belgians’ van regisseursduo Peter Brosens en Jessica Woodworth een plek op het programma. Deze film, met Peter Van Den Begin in de hoofdrol, gaat op vrijdag 6 september in première op het Toronto International Film Festival, en verschijnt op 5 februari 2020 in de zalen.

Nog een opvallende parel in de selectie is het Belgische ‘MOTHER’. Deze documentaire van Kristof Bilsen schetst een gevoelig portret van Europese Alzheimerpatiënten die door hun familie in de handen van Thaise zorgverleners worden achtergelaten, om er in alle rust en sereniteit hun laatste levensfase door te kunnen brengen. De film brengt een innemend en sereen portret over een alternatieve manier van mantelzorg en zoekt naar antwoorden hoe het verder moet, als je zelf niet meer kan zorgen voor je dierbaren.

All about music

Het programma van Film Fest Gent bevat naar goede gewoonte een sterke selectie films waarin muziek de hoofdrol krijgt: zo dramatiseert ‘Judy’ van regisseur Rupert Goold met Renée Zellweger in de hoofdrol, het laatste jaar uit het leven van Judy Garland. De film situeert zich in Londen, waar Judy verwacht wordt avond na avond op te treden voor duizenden mensen.

Eerder werden ook al de titels ‘A Dog Called Money’, een docufilm over PJ Harvey aangekondigd, net als ‘Amazing Grace’, de concertfilm met originele muziekregistraties van de jonge Aretha Franklin uit 1972 van Allan Elliott & Sydney Pollack.

Kortfilm

Tot slot geeft Film Fest Gent dit jaar een prominentere plaats aan de kortfilm: zo werd de Europese competitie een internationale en zal een jury van buitenlandse filmprofessionals het uitgebreidere kortfilmprogramma beoordelen.

Een eerste tip van de sluier? Van de Griekse grootmeester Yorgos Lanthimos (The Lobster, ‘The Killing of a Sacred Deer’) selecteerde Film Fest Gent de opvolger van zijn Oscargenomineerde zwarte komedie ‘The Favourite’: de kortfilm ‘Nimic’ gaat over een cellist (Matt Dillon) wiens leven na een ontmoeting in de metro overhoop wordt gehaald. Een thriller over familie en identiteit.

Het volledige programma wordt bekendgemaakt op Donderdag 19 september.