Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.02.2023

Nieuwe Bas Devos wint prijs op Berlinale

door Vertigo

Here, de nieuwe speelfilm van Bas Devos, heeft op het Internationaal Filmfestival van Berlijn de Prijs voor Beste Film van de Encounters-competitie gewonnen. De film mocht gisterenavond ook al de Fipresci Award in ontvangst nemen, de prijs van de internationale federatie van filmcritici. Eerder vandaag gaf de Generation Kplus kinderjury een speciale vermelding aan Zeevonk van Domien Huyghe.

Here van Bas Devos beleefde afgelopen week op de Berlinale zijn wereldpremière in de Encounters-competitie, een programmasectie die in 2020 gelanceerd werd bij het aantreden van de nieuwe festivaldirectie en die de nadruk legt op innovatieve narratieve speelfilms en documentaires. Met de selectie van zijn nieuwe speelfilm zet Bas Devos een volgende stap in zijn traject op de Berlinale: zijn vorige speelfilms Hellhole (2019, Panorama-sectie) en Violet(2014, Generation) gingen er eveneens in première. In de tussentijd regisseerde hij Ghost Tropic, die in 2019 geselecteerd werd voor de Quinzane des Réalisateurs in Cannes.

De internationale jury die de prijs aan Heretoekende, bestond uit de Georgische filmmaker Dea Kulumbegashvili, de Griekse acteur Angeliki Papoulia en festivalcurator Paolo Moretti, de voormalige artistiek directeur van de Quinzaine des Cinéastes in Cannes.

In Here volgen we een Roemeense bouwvakker die in Brussel woont en op het punt staat terug naar huis te gaan. Voor zijn vertrek kookt hij een grote pot soep met restjes uit zijn koelkast, om uit te delen als afscheidscadeau aan vrienden en familie. Dan ontmoet hij een Belgisch-Chinese doctorandus die mossen bestudeert, wat leidt tot een potentieel liefdesverhaal. Haar aandacht voor het bijna onzichtbare laat Stefan in zijn spoor stoppen.

Bas Devos: “Het is voor mij een hele grote eer deze prijzen in ontvangst te mogen nemen. Het moedigt me aan om verder te schaven aan dit parcours van films die de kijker uitnodigen om naar het kleine te kijken zonder de verbinding te vergeten met al wie en wat ons omringt. En ik hoop dat deze erkenning van de Berlinale mensen ertoe aanzet om Here in de cinema te gaan ervaren. Want het is daar dat de film werkelijk tot z’n recht komt.”