14.06.2021
Nieuw-Zeelandse moslims veroordelen geplande film over Christchurch-aanslagen
Regisseur Andrew Niccol (Gattaca) gaat een film getiteld They Are Us maken over de terreuraanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch van 15 maart 2019, waarbij 51 mensen om het leven kwamen. Daar komt veel kritiek op vanuit de Nieuw-Zeelandse moslimgemeenschap.
Niccols film zou namelijk rond de reactie van de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardem draaien, vertolkt door Rose Byrne (Bridesmaids). Ardem gaf na de schietpartijen een speech die overal ter wereld geapprecieerd werd en volgens Niccol ‘zeer inspirerend’ was.
“Dit verhaal gaat over de manier waarop een ongekende daad van haat overwonnen werd door een uitstorting van liefde en steun,” zegt de regisseur, maar de Nieuw-Zeelandse journalist Mohamed Hassan is het daar niet mee eens.
Hij beschuldigt de producenten van de film dat ze de moslimgemeenschap negeren en als rekwisieten gebruiken. Bovendien vindt Hassan het te vroeg voor een film over de aanslagen.
“We waren allemaal dankbaar voor de schoonheid, empathie, warmte en gedeelde rouw waar we als land getuige van waren,” schrijft hij in een opiniestuk. “Het was een licht in de duisternis, maar we zijn nog niet genezen of klaar om ons er overheen te zetten. We hebben nog een lange en moeilijke weg af te leggen.”
Ook Aya Al-Umari, wiens broer Hussein het leven liet tijdens de aanslagen, en Abdigani Ali van de Muslim Association of Canterbury reageren dat Ardens verhaal niet hetgene is dat dient verteld te worden.
“Hoewel de erkenning voor de reactie van onze minister-president zeer verdiend is, vragen wij ons af of de timing van deze film wel gepast is,” zegt Ali. “De terreuraanslag is nog steeds pijnlijk voor onze gemeenschap.”
De National Islam Youth Association van Nieuw-Zeeland heeft een petitie gelanceerd om They Are Us te schrappen die al 60.000 keer werd ondertekend. “Het is niet gepast dat Niccol, iemand die geen racisme of islamofobie ervaren heeft, geld verdient met een verhaal dat hij niet zou moeten vertellen,” staat te lezen.
“Deze film is geen weergave van de horror en terreur die de moslimgemeenschap in Christchurch en Nieuw-Zeeland in het algemeen hebben meegemaakt,” voegt de organisatie eraan toe.
Ardem zelf heeft zich van They Are Us gedistantieerd en gaat akkoord dat het te vroeg is om een film over de Christchurch-aanslagen te maken. “Veel verhalen verdienen het om ooit verteld te worden, maar het mijne hoort daar volgens mij niet bij,” zegt ze. “Verhalen over gemeenschappen en families wel.”
Ondertussen heeft producente Philippa Campbell de kritiek ter harte genomen en They Are Us de rug toegekeerd. “Ik ben het er nu mee eens dat de gebeurtenissen van 15 maart 2019 te ruw zijn om reeds te verfilmen en wil niet betrokken zijn bij een project dat zoveel verdriet veroorzaakt,” zegt ze.
Bron: NZ Herald, De Standaard, BBC