Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.06.2021

Nieuw Vlaams filmmagazine Humbug gelanceerd

door Vertigo

Vanaf 7 juni, net op tijd voor de heropening van de bioscopen, staat de website online van Humbug, een nieuw filmmagazine dat met een kritische en onstuimige blik naar film kijkt. Humbug is het geesteskind van onder meer Johannes De Breuker (Knack Focus) en Ruben Aerts (De Standaard).

Filmkritiek verdwijnt stilaan van de cultuurpagina’s en filmtijdschriften geven er de brui aan. Humbug, een filmkritisch magazine, neemt de lezer op sleeptouw langs het veranderende filmlandschap, met prikkelende perspectieven en straffe illustraties. Dat doet het online en (vanaf oktober 2021) driemaandelijks op papier.

De basis van Humbug werd gelegd tijdens coronajaar 2020. Omdat freelance filmjournalisten Johannes De Breuker (Knack Focus, rekto:verso) en Ruben Aerts (De Standaard) het aandeel van film op de cultuurpagina’s van kranten en magazines zagen slinken, besloten ze vanuit hun enthousiasme over filmcultuur en de nood aan kwalitatieve filmkritiek een filmmagazine op te richten. In Fien Meynendonckx en Emma Geets vonden ze een extra redacteur en een grafische vormgever.

De website met gratis te lezen artikels gaat online vlak voor de heropening van de bioscopen. Het eerste gedrukte bewaarnummer verschijnt begin oktober, maar enthousiaste filmliefhebbers kunnen nu al een jaarabonnement afsluiten.

Over het filmmagazine Humbug

Humbug doorprikt het algoritme van streamingdiensten en kijkt voorbij de hypes in de bioscoop om het filmgesprek op te poken, lezers te gidsen én te verrassen. Het is een eigenzinnig tijdschrift dat zowel visueel als inhoudelijk film viert, naar het voorbeeld van het Britse Little White Lies en het Franse La Septième Obsession.

Humbug bestaat uit een website met recensies, inzichtelijke essays en columns over filmactualiteit en -geschiedenis. Daarnaast verschijnt er vanaf oktober elk kwartaal een mooi geïllustreerd, papieren magazine rond één centraal thema.

*Humbugging = Een publiek verleiden met een schimmenspel.

Over de redactie van Humbug

Johannes De Breuker is freelance filmjournalist voor Knack Focus en Marie Claire. Van 2016 tot 2020 was hij kernredacteur bij het cultuurtijdschrift rekto:verso.

Ruben Aerts is freelance filmjournalist bij De Standaard. Daarvoor werkte hij als eindredacteur en journalist voor Gazet van Antwerpen.

Fien Meynendonckx schreef de boeken The Good, the Bad (over filmhelden en -schurken) en Mafia (over gangsterfilms). Ze schrijft freelance over cultuur en film, onder meer voor rekto:verso.

Emma Geets is grafisch ontwerper. Daarnaast geeft ze gepassioneerd les in fotografie, digitale vormgeving en waarnemingstekenen.

Lees meer over: