Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.05.2019

Netflix zet in op Afrika met aankoop Cannes-winnaar Atlantique

door Vertigo

Netflix heeft de distributierechten van Mati Diops Atlantique gekocht en gaat de winnaar van de Grand Prix in Cannes overal ter wereld uitbrengen behalve in de Benelux, Frankrijk, Zwitserland, Rusland en China.

Diop was de eerste regisseuse van Afrikaanse afkomst met een film in competitie en Netflix zet met haar film verder in op Afrika. De streamingdienst plant verschillende Afrikaanse tv-series en dropte eerder dit jaar de Nigeriaanse film Lionheart en de Zuid-Afrikaanse serie Shadow.

Ook in Cannes gaat het potentieel van Afrika niet onopgemerkt. Vorig jaar gingen er nog twee langspeeldebuten van Afrikaanse regisseuses in première, namelijk Rungano Nyoni’s I Am Not a Witch en Wanuri Kahiu’s Rafiki.

“Er is een nieuwe generatie filmmakers opgestaan in Afrika,” zei Cannes-directeur Thierry Frémaux, “en zeker de helft van de films wordt gemaakt door vrouwen. We voelen dat er iets op til is en Cannes is het speelveld.”

Dit jaar maakte ook Les misérables van de Frans-Malische regisseuse Ladj Ly deel uit van de officiële competitie. De distributierechten werden inmiddels gekocht door Amazon voor bepaalde territoria.

Bron: IndieWire