03.01.2019
Netflix onder vuur na gebruik nieuwsbeelden Belgische treinramp
In Adam Wingards Death Note, Netflix’ verfilming van de gelijknamige manga, komt Light Turner (Nat Wolff) in het bezit van een bijzonder boek waarmee hij mensen om het leven kan brengen. Zo zet hij vijf leden van een drugskartel aan om voor een rijdende trein te springen.
Om dat te illustreren toont de film echte beelden van de treinramp in Buizingen uit 2010 waarbij 19 doden en ruim 160 gewonden vielen. Dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij de NMBS.
“We waren niet op de hoogte,” zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. “We betreuren dan ook dat die beelden zijn gebruikt én dat ze uit de context zijn gerukt. Dat getuigt van weinig respect voor de slachtoffers en nabestaanden. En evenmin voor het personeel van de NMBS en de hulpdiensten. We bekijken momenteel of we stappen gaan ondernemen.”
Ook Anita Mahy, een slachtoffer van de treinramp, reageert verbolgen. “‘Wansmakelijk en ontoelaatbaar,” zei ze. “Het is ongehoord dat een waargebeurd feit wordt gebruikt voor fictie en commercieel gewin. Ik vind het een compleet gebrek aan respect voor de betrokkenen. Je zult maar nietsvermoedend een avondje film zitten kijken en dan opnieuw worden geconfronteerd met het ongeval.”
Netflix heeft nog niet van zich laten horen. Ook is niet geweten of ze de beelden met of zonder toestemming hebben gebruikt.
Death Note: Netflix under fire over Belgium train crash images https://t.co/TiN3QcqLAa
— BBC News (World) (@BBCWorld) January 3, 2019
Bron: De Standaard