Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.11.2019

Netflix-epos The King onder vuur voor historische onjuistheden

door Vertigo

Christophe Gilliot, het hoofd van het Azincourt-museum in Frankrijk, is niet te spreken over de weergave van de Slag bij Azincourt in David Michôds Netflix-film The King.

De historische overwinning van de Engelsen op de Fransen vond plaats in 1415 tijdens de Honderdjarige Oorlog en komt voor in William Shakespeares Henry V, waarop de film deels gebaseerd is.

“Ik ben zwaar verontwaardigd,” zegt Gilliot. “Het imago van de Fransen wordt door het slijk gehaald. De film bevat francofobe elementen en zal zeker en vast in de smaak vallen bij extreemrechtse en nationalistische Britten.”

Volgens Guilliot vond de veldslag om te beginnen niet plaats in een heuvelachtig maar in een vlak gebied en werden een aantal zaken verzwegen.

Zo zouden de Engelse soldaten Franse vrouwen hebben verkracht en hun dorpen hebben geplunderd. Daarnaast zou de Engelse koning zijn Franse gevangenen met sloophamers en dolken hebben laten terechtstellen.

Gilliot neemt ook aanstoot aan de weergave van de Franse kroonprins Louis de Guyenne (Robert Pattinson) en van Henry V (Timothée Chalamet).

Hij zou geen gevoelige leider geweest zijn die tegen zijn zin bij het conflict betrokken raakte, maar eerder een ‘brutale en bloeddorstige oorlogsmisdadiger met een enorm litteken van een pijlwond op zijn wang’.

Recent geschiedkundig onderzoek beweert dat Shakespeare de Slag bij Azincourt mooier voorstelde dan hij was. Zo zou het leger van de Fransen niet 5 maar 1,33 keer groter geweest zijn dan dat van de Engelsen.

Bron: Dark Horizons

Lees meer over: