Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.04.2018

Netflix-deelname had bijna verschrikkelijke gevolgen voor Cannes-directeur Thierry Frémaux vorig jaar

door Vertigo

Toen Cannes-directeur Thierry Frémaux Netflix vorig jaar uitnodigde op het festival, kostte het hem bijna zijn job. “Ik kreeg heel veel kritiek,” zegt Frémaux, “het ging er heftig aan toe.”

Ondanks de vete die ondertussen is ontstaan, blijft Frémaux een grote supporter van Netflix en hun Chief Content Officer Ted Sarandos: “Ooit op een dag zullen Ted en ik terug samen op de rode loper staan. Netflix en Cannes gaan veranderen.”

Netflix wou dit jaar twee films naar Cannes brengen: Alfonso Cuaróns Roma en Orson Welles’ The Other Side of the Wind. De eerste mocht echter niet deelnemen aan de competitie tenzij hij in de Franse bioscopen werd uitgebracht. Netflix weigerde omdat ze dan drie jaar moesten wachten om de film in Frankrijk op hun platform te droppen.

“Ze moeten zich aan de regels houden,” zegt Frémaux. “Ik vind die drie jaar ook overdreven, maar Netflix brengt tientallen films uit per jaar. Kunnen ze voor een keer geen uitzondering maken? Dan zou iedereen ook zien wat ze voor Orson Welles hebben gedaan, wat hun imago alleen maar ten goede zou komen.”

Bron: The Playlist