Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.11.2018

Netflix censureert Girl voor Amerikaanse release

door Vertigo

Lukas Dhonts Girl wordt in de Verenigde Staten uitgebracht door Netflix, maar zonder de scène waarin hoofdrolspeler Victor Polster kort naakt in beeld komt. De streamingdienst hoopt namelijk op een Oscarnominatie en is bang dat de scène als kinderpornografie zal beschouwd worden wegens Polsters jonge leeftijd.

Aangezien Girl ook in een aantal Amerikaanse zalen zal te zien zijn, is er een goedkeuring van de Motion Picture Association of America nodig. Zij zien geen graten in het naakt, maar wel in een pijpscène. “Netflix wil niets aan het toeval overlaten,” zei Dhont, die de opdracht kreeg om die sequentie eveneens te hermonteren.

Dhont heeft het duidelijk moeilijk met het verwijderen van de naaktscène. Volgens hem is dat moment belangrijk voor het verhaal. “Ik vind dat stom,” zei hij, “omdat die scène daarmee plots minder steekhoudt. Als wat daarin te zien is voor mij niet essentieel was, dan had het er ook niet in gezeten. Maar we hebben er lang over gepraat, ik heb mijn mening gegeven, en je voelt dat Netflix schrik heeft voor controverse.”

Anderzijds heeft Dhont er wel begrip voor. “Stel dat we genomineerd worden, dan wil je niet dat er uitgerekend op dat moment negatieve verhalen opduiken. Maar ik ben toch blij dat de Oscarleden wél nog de originele film te zien krijgen.”

Voor de leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, zal namelijk de Belgische bioscoopversie vertoond worden. Dat staat nu eenmaal in het reglement.

Volgens Peter Debruge van Variety zou Girl sowieso de shortlist van negen films voor Beste Buitenlandse Film halen en ook Scott Feinberg van The Hollywood Reporter schreef dat er door leden van de Academy over gesproken wordt.

Bron: De Morgen