Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.11.2019

Netflix betaalt filmmakers zelf na faillissement tussenpersoon

door Vertigo

Door de ondergang van Distribber blijven veel filmmakers wachten op royalties van films die door het bedrijf op video on demand- en streamingplatformen zoals iTunes, Amazon en Netflix werden gezet.

Wat zijn aandeel betreft, grijpt Netflix alvast in. De streamingdienst gaat namelijk zelf de achterstallige bedragen aan de filmmakers uitbetalen en ze dus eigenlijk twee keer neertellen.

“Juridisch gezien kan je stellen dat de platformen verantwoordelijk zijn voor de betalingen,” zegt Seth Freeman van GlassRatner, het bedrijf dat de liquidatie van Distribber en zijn moederbedrijf GoDigital Inc. overziet.

“Voor hen gaat het om kleine bedragen, maar voor de filmmakers niet. De platformen zouden er vanuit een PR-standpunt baat bij hebben,” vervolgt hij.

Amazon heeft ondertussen alle content van GoDigitial Inc. verwijderd, maar Netflix is bereid om rechtstreeks met de filmmakers in zee te gaan zodat hun werk beschikbaar blijft. GlassRatner probeert ook Apple zover te krijgen, maar heeft voorlopig zonder succes.

Bron: IndieWire

Lees meer over: