Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.09.2019

NASA-medewerkers lijsten favoriete sciencefictionfims op

door Vertigo

Naar aanleiding van zijn nieuwe langspeler Ad Astra heeft regisseur James Gray vier NASA-medewerkers gevraagd naar hun favoriete sciencefictionfilms.

Laura Kerber, een onderzoekswetenschapper voor NASA’s Jet Propulsion Lab, noemt Titan A.E. “Het idee om een nieuwe wereld te creĆ«ren op een planeet die niet kant en klaar is of leven bevat, vond ik heel cool,” zegt ze.

“Als je enkel de bestanddelen hebt om zo’n planeet te maken, wat zou je dan meenemen om opnieuw te beginnen?” voegt ze eraan toe. “Ik hou ook van de soundtrack en luister er voortdurend naar terwijl ik naar Mars kijk.”

Kerbers collega en ingenieur Rob Manning was dan weer als kind zwaar onder de indruk van Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. “De film gaf de ruimte weer zoals ik mij die had ingebeeld,” zegt hij.

“Ik hou ook van het sound design,” vervolgt hij, “en het gebruik van stilte. We zijn gewoon dat beelden begeleid worden door muziek, maar de stilte geeft de film iets heel intens en griezeligs.”

Steve Lee, een medewerker aan NASA’s Curiosity Rover-project op Mars, is onder meer gefascineerd door de sequel op 2001: A Space Odyssey, 2010: The Year We Make Contact.

“Ik hou van het idee dat er buitenaards leven zou bestaan dat de mensheid probeert te doen evolueren,” zegt hij. “Het begin van Star Trek: The Motion Picture, waarin de mensheid samen het heelal verkent, vind ik ook geweldig.”

Verder prijst Lee het gelijkaardige optimisme van Christopher Nolan Interstellar. “De Aarde was er in die film slecht aan toe, maar uiteindelijk bouwden mensen kolonies in de ruimte en gebruikten ze technologie om te groeien.”

Tot slot liet Tracy Caldwell Dyson zich inspireren door Star Wars om astronaut te worden. Daarnaast leerde ze veel bij uit The Right Stuff, een film over de eerste 15 jaar van NASA’s ruimtevaartprogramma.

“De eerste astronauten verkenden het onbekende,” zegt ze, “maar velen onder hen werden bespot omdat een aap hen vooraf was gegaan. Toch waren ze zelfzeker en gefocust en dat is de job van een astronaut.”

Bron: IndieWire