Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.10.2019

Museum of Modern Art in New York maakt meer plaats voor film

door Vertigo

Op 21 oktober opent het Museum of Modern Art (MoMA) in New York opnieuw zijn deuren na een 450 miljoen dollar kostende renovatie waarbij meer plaats werd gemaakt voor cinema.

Zo zullen beelden uit Jacques Tati’s Playtime te zien zijn in dezelfde ruimte als modernistische architectuur en zullen fragmenten uit Dziga Vertovs Man With a Movie Camera zij aan zij met andere collages vertoond worden.

Om de hoek van Andy Warhols Campbell’s Soup Cans bevindt zich dan weer een cinemazaal waarin Sleep, Blowjob en meer films van de kunstenaar zullen spelen.

Met uitzondering van Warhols werk, waarvan de originelen te fragiel zijn, worden alle films op pellicule vertoond. “Ik zeg al een tijdje dat MoMA de laatste plek in New York of zelfs op Aarde zal zijn waar je een film kan bekijken zoals de artiest het zou gewild hebben,” zegt Rajendra Roy, de curator van MoMA’s filmafdeling.

Het museum plant dit najaar ook een nieuwe reeks voorstellingen in zijn twee bioscopen. Op het programma staan zowel historische films als Intolerance en All Quiet on the Western Front als recenter werk als Varda by Agnes en The Irishman.

Bron: IndieWire

Lees meer over: