Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.08.2021

Muppets-acteur Frank Oz haalt snoeihard uit naar Disney

door Vertigo

Frank Oz was de poppenspeler en stemacteur van onder meer Miss Piggy en Fozzie Bear in tal van Muppets-films en -series en heeft uitgehaald naar Disney, dat de franchise in 2004 overnam.

Oz heeft sinds de overname niet meer aan een Muppets-project gewerkt, maar zou er graag nog één maken. “Disney wil me echter niet omdat ik geen bevelen opvolg en niet in hun visie voor de Muppets geloof,” zegt hij.

Volgens Oz zijn Disneys Muppets-projecten, waaronder de films The Muppets en Muppets Most Wanted, zielloos en bijgevolg niet grappig. “Ik mis de Muppets echter en ik hou van hen,” voegt hij eraan toe.

Disney probeerde reeds in 1989 tevergeefs om de Muppets in handen te krijgen, wat volgens Oz een rol speelde in bedenker Jim Hensons dood later dat jaar. “De onderhandelingen met Disney hebben hem waarschijnlijk het leven gekost,” zegt Oz. “Hij werd er ziek van. Jim was namelijk geen onderhandelaar, maar een artiest.”

Oz maakt dus duidelijk een onderscheid tussen Jim Hensons Muppets en Disneys Muppets. “Grote Amerikaanse bedrijven zijn niet in staat om hun aanwinsten naar waarde te schatten,” zegt hij.

“Disney heeft nooit begrepen dat de Muppets niet enkel om de poppen draaien, maar ook om de artiesten die van elkaar houden en al jaren met elkaar samenwerken,” vervolgt hij.

Bron: /Film

Lees meer over: