Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.05.2019

Mudbound-regisseuse Dee Rees kaart decennialang racisme in bioscopen aan

door Vertigo

Volgens Mudbound-regisseuse Dee Rees wordt in het debat bioscoop vs. streaming vaak de sociale context vergeten. Ter illustratie haalde ze verschillende gevallen aan van discriminatie in bioscopen door de decennia heen.

Zo vertelde ze dat haar grootouders anno 1946 vaak racistische beledigingen naar hun hoofd geslingerd kregen als ze naar de film gingen. “Terwijl het publiek in vervoering was door Humphrey Bogart en Lauren Bacall hielden mijn grootouders één oog op het scherm en één oog op de uitgang,” zei ze.

Eén generatie later ging het er volgens Rees nog niet beter aan toe. In 1961 moest haar toen twaalfjarige vader films als West Side Story, La dolce vita en The Hustler in een ander deel van de zaal bekijken.

“Hij en zijn vrienden werden verwezen naar het balkon,” zei Rees, “waar het vol vertrappelde popcorn en gemorste frisdrank lag. De uitbaters maakten de kant voor de gekleurde mensen namelijk niet echt schoon.”

In de jaren negentig werd Rees als studente vaak het verkeerde ticket aangesmeerd. Als ze een kaartje wou kopen voor films als Dead Presidents van de Hughes-broers en Rosewood van John Singleton kreeg ze ofwel een ander kaartje ofwel werd haar verteld dat de voorstelling was uitverkocht.

“Als je een ticket kocht voor een andere film zag je dat de zogezegd uitverkocht zaal half leeg was,” zei Rees. “De box-office-cijfers van films met een zwarte cast werden bewust gedrukt om de leugen dat zwarte films niet verkopen in stand te houden.”

Ook in 2015 ondervond Rees discriminatie toen ze met haar vrouw naar een screening van Straight Outta Compton ging en de bioscoop in kwestie extra beveiliging had ingeschakeld. “We werden willekeurig geselecteerd voor een controle van onze handtassen,” zei Rees, “ook al gingen de blanke bezoekers voor ons dezelfde film bekijken.”

“Vandaag de dag zie je geen bordjes meer met ‘enkel blanke mensen’,” besloot Rees, “maar wel nog bordjes met ‘geen hoodies’ of ‘geen honkbalpetten’ of ‘geen gevulde jeans’. Dergelijk beleid wordt gehandhaafd afhankelijk van wie de honkbalpet aanheeft.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: