Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

03.04.2024

Monkey Man: Indische John Wick-variant met sociopolitiek sausje (recensie)

door Chris Craps

Bijna had Monkey Man de bioscoop niet gehaald, maar Us-regisseur Jordan Peele was zo onder de indruk dat hij de film weghaalde bij Netflix. Deze actiefilm van de Brits-Indische acteur Dev Patel (Slumdog Millionaire) is zijn persoonlijk eerbetoon aan de films met Bruce Lee. Een regiedebuut dat er zeker mag  zijn.

Monkey Man vertelt een wraakverhaal over een nobody (Patel zelf) die zich als ober toegang weet te verschaffen tot een casinohotel van machtige mensen in Mumbai. Wanneer hij niet werkt, participeert hij, verborgen achter een apenmasker, aan gearrangeerde knokwedstrijden.Wat zijn uiteindelijke doel is, wordt pas later duidelijk.

Je bent geen klein beetje onder de indruk van de flitsende actie die Patel in zijn eerste film weet te steken. Tijdens sommige scènes doet Monkey Man zelfs een beetje denken aan de The Raid-films. De hele derde act lijkt echter op een Indische versie van John Wick.

Toch is Patels film inventiever, in de zin dat hij de basis haalde bij Hanuman, een god uit het hindoeïsme, en een bizar incident uit 2001 in New Delhi. Die link met de Indische cultuur verheft Monkey Man boven de doorsnee actie- en wraakfilm. Overigens is Patel een veel betere acteur dan Keanu ‘granieten kop’ Reeves.

Patel voegt er ook een sociopolitiek sausje aan toe. De grote boosdoeners zijn hier de politie, de politici en een manipulerende goeroe. Die drie zweren samen tegen de laagste kaste die ze hun laatste stukje grond afhandig willen maken. Dat maakt je heel benieuwd naar hoe deze film het in India zal doen.

In zijn kern blijft Monkey Man een relatief traditionele knokfilm waarin de held quasi onsterfelijk is en de schurken megaboosaardig. Wie echter houdt van vechten, bloeden, rennen en nog eens vechten en bloeden zal zich geweldig amuseren.

>>Klap

Dev Patel stond voor en achter de camera van deze actiefilm over een nobody die wraak wil nemen op de corrupte elite die verantwoordelijk is voor een groot verlies. Een Indische John Wick met een sociopolitiek sausje.

Regie Dev Patel
Cast Dev Patel, Sharlto Copley, Pitobash
Speelduur 2u01
Vanaf 3 april in de bioscoop