Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.07.2018

Mission: Impossible-regisseur zegt dat de massa alleen maar geëntertaind wil worden

door Vertigo

Onlangs kwam Mission: Impossible – Fallout-regisseur Christopher McQuarrie in aanvaring met enkele haters op Twitter en zwoer daarna om nooit een Star Wars– of DC-film te maken. McQuarrie heeft inmiddels stilgestaan bij het fenomeen “toxische fans” en heeft er een verklaring voor gevonden.

“Films zijn extreem emotioneel,” zei hij. “Een film zoals Star Wars of films gebaseerd op strips, zoals die van Marvel, zijn gelinkt aan de kindertijd van fans. Net zoals met kampvuurverhalen zijn ze ermee opgegroeid en daarom stellen ze zich zo defensief op.”

“In The Way of the Gun speelde ik met de verwachtingen van de kijker. Ik zette ze van in het begin op zijn kop en heb eruit geleerd dat mensen extreem reageren als je hun verwachtingen niet inlost of je hen het hele verhaal niet vertelt. Ik vroeg mensen om zelf te ontdekken hoe de vork in de steel zat in plaats van het te zeggen wat ze moesten voelen.”

“De massa heeft daar een afkeer van. Ze raken erdoor overstuur. Ze willen geëntertaind worden en komen erachter dat ze zelf het werk mogen opknappen. Dat doe je altijd op eigen risico. Ik begrijp dus waarom ze zo kwaad zijn en ik heb geluisterd naar hun klachten. Sommigen heb ik zelfs rechtstreeks aangesproken en dat bevestigde mijn vermoedens. We hadden met hun verwachtingen gespeeld en als je dat doet, krijg je zo’n reactie.”

“Tegelijkertijd vind ik dat de reacties vrij buitensporig zijn en ik heb gemerkt dat er geen onderscheid was tussen hun woede en de manier waarop ze die uitten. Ik confronteerde hen met de manier waarop ze zich uitdrukten en ze verdedigden hun recht om hun woede te uiten. Ze zagen echt geen onderscheid tussen de twee.”

“Dat is een groter probleem en we zien het gebeuren met haast om het even welk onderwerp op het internet. Mensen zijn zo druk bezig met hun standpunt verdedigen dat ze niet stilstaan bij de manier waarop ze het verdedigen. We zijn als maatschappij logische problemen beginnen aanpakken met emotionele reacties.”

Bron: Dark Horizons