Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.02.2022

Michael Bay noemt wereldrecord grootste filmexplosie voor Spectre bullshit

door Vertigo

Het wereldrecord voor grootste filmexplosie staat op naam van Sam Mendes’ Spectre en dat vindt expert Michael Bay niet eerlijk. Volgens hem behoort het aan zijn WO II-film Pearl Harbor toe.

“De James Bond-franchise heeft geprobeerd om de ‘grootste ontploffing ter wereld’ op te eisen,” zegt Bay. “Bullshit. De onze is de grootste.” De regisseur verwijst naar een scène van veertig minuten waarin de Japanners de Amerikaanse legerbasis Pear Harbor bombarderen.

Bay voegt eraan toe dat er een ‘speciaal ingrediënt’ is voor het filmen van explosies: “Er is een recept. Ik zie het sommige regisseurs doen en de resultaten zijn goedkoop of maken geen impact. Je moet eigenlijk verschillende elementen of ontploffingen met elkaar mengen om ze er realistischer te doen uitzien.”

De regisseur vergelijkt explosies met een Caesarsalade en zegt dat Pearl Harbor alle goede ingrediënten had. “De coproducent Jerry Bruckheimer liet de film zien aan Ridley Scott en zijn reactie was: ‘Fuck me.'”

“Niemand weet hoe moeilijk het is om zo’n ontploffing tot een goed einde te brengen,” vervolgt hij. “We gebruikten echte boten en twintig echte vliegtuigen. Er gebeurden 350 dingen tegelijkertijd. We waren drie maanden bezig om vijf boten klaar te maken en zetten een snelweg op vijf kilometer van de set af.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: