Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.06.2020

Michael B. Jordan openhartig over rollen in films over racisme en onrecht

door Vertigo

Michael B. Jordan heeft tijdens een Black Lives Matter-betoging in Los Angeles verteld wat hij uit enkele van zijn rollen geleerd heeft over racisme en onrecht.

Zo speelde hij in Ryan Cooglers Fruitvale Station Oscar Grant, een Afro-Amerikaanse man die door de politie werd neergeschoten. “Ik kreeg de kans om het leed van Oscars dochter en moeder te voelen en heb dat heel lang met mij meegedragen,” zei Jordan.

In Ramin Bahrani’s Fahrenheit 451 vertolke Jordan dan weer een brandweerman wiens opdracht het is om boeken te verbranden. “Ik heb eruit geleerd hoe ver de overheid en dictators willen gaan opdat mensen geen kennis zouden kunnen opdoen,” zei hij.

Onlangs was Jordan te zien in Destin Daniel Crettons Just Mercy als Bryan Stevenson, een advocaat die het opneemt voor  onterecht veroordeelde zwarte gevangenen.

“Ik ben vertrouwd geraakt met zijn tactieken, zijn mentaliteit en zijn aanpak: kalm, strategisch en doordacht,” zei Jordan. “Je moet de problematiek van dichtbij bekijken.”

Daarnaast deed Jordan een oproep aan de filmstudio’s en talentenbureau’s om te investeren in zwarte medewerkers. “Onze acties van vandaag zullen er voor zorgen dat onze waarden duidelijk zijn en dat onze stemmen worden gehoord,” zei hij.

“We moeten voor opschudding blijven zorgen en mogen niet zelfvoldaan zijn,” vervolgde hij. “We kunnen dit moment niet zomaar laten voorbijgaan en we moeten onze voet op hun nek blijven zetten.”

Bron: THR