Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.01.2022

Meter, peter en programma JEF festival 2022 onthuld

door Vertigo

Acteurs Ben Segers en Naomi Janssens vertegenwoordigen met trots de 34e editie van het JEF festival, dat doorgaat van 19 februari tot en met 6 maart in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Leuven, Roeselare, Hamme en online.

Vandaag start ook de ticketverkoop en ontdek je het volledige programma op JEFfestival.be. Nieuw dit jaar is de uitbreiding van het aantal locaties en activiteiten in Antwerpen, door de aangekondigde samenwerking met de stad.

Het ambassadeurschap voor de komende editie van het JEF festival valt op Ben Segers en Naomi Janssens. Beide acteurs verwelkomen het publiek tijdens de feestelijke opening van het JEF festival op zaterdag 19 februari in Kinepolis Antwerpen, waar je kijkt naar de openingsfilm Ook muizen gaan naar de hemel.

Ben Segers is een van de meest populaire gezichten op de Vlaamse schermen. Een vaste waarde in het komisch sketchprogramma Wat als? of als Luc Turlinckx uit Safety First. Zijn meest recente wapenfeit is een gevierde dramatische rol als een getroebleerde filmacteur in de langspeelfilm Dealer.

Waarom hij in de wolken is als peter van JEF festival? “Ik ben niet minder dan vereerd om peter te mogen zijn,” zegt Segers. “Jeugdseries en tekenfilms uit mijn jeugd spoken tot vandaag rond in mijn geheugen.”

“Kinderen en jongeren worden dan ook gevoed door mooie verhalen,” vervolgt hij. “Ze triggeren de verbeelding in een tijd waarin korte content de norm lijkt geworden.”

Actrice Naomi Janssens debuteerde als 19-jarige in de Ketnet-reeks Campus 12, waarna rollen in D5R, VTM-telenovelle Lisa en de Ketnet-musical Knock-Out en Ketnet-reeks Schijtluizen volgden.

Dankzij haar meest recente rol als Sari in scifi-reeks Gamekeepers kan je haar bovendien alles vragen over het thema wetenschap; Toen ik hoorde dat ik festivalmeter mocht zijn, was ik enorm blij!” zegt Janssens. “Ik ben super benieuwd naar de films. Jeugdfilms vormden mee mijn persoonlijkheid en mijn wereldbeeld.”

Samen trappen ze het festival af met Ook muizen gaan naar de hemel (6+), een prachtige, hartverwarmende film voor de hele familie, over het overwinnen van vooroordelen en de kracht van vriendschap.

De film kende eerder zijn wereldpremière op het Annecy International Animated Film Festival. Sindsdien won de film al meerdere prijzen op internationale filmfestivals, onder meer in Shanghai, Anifilm, Lucas Film Festival en Kids Kino. De film is vanaf 23 februari te zien in de Vlaamse bioscopen.

Samenwerking Stad Antwerpen

De 34e editie van JEF festival ziet het groots: nog meer films, medialabs, workshops en filmexperimenten op nog meer locaties. En dat geldt zeker en vast voor Antwerpen. Op meer dan 15 locaties kan je daar het festival beleven. Een perfecte reden voor een dagje uit.

Nabilla Ait Daoud, Schepen van Cultuur in Antwerpen, benadrukte het belang van het festival: “De festivalperiode van het JEF festival omvat laagdrempelige culturele evenementen die kinderen en jongeren – en hun ouders – laten proeven van film en van het culturele leven in de stad.”

“De stad Antwerpen gaat samen met JEF voor de verdere uitbouw en verankering van het jeugdfilmfestival in de stad,” vervolgt ze. “JEF werkt in heel Vlaanderen, maar Antwerpen is de uitvalsbasis.”

“Die samenwerking tussen stad en JEF is in een overeenkomst gegoten in functie van de uitbouw van het festival als internationaal cultureel stadsfestival. En dat is wat mij betreft een goede zaak!”

Films kijken doe je onder meer in Lumière Antwerpen, Cinema Cartoon’s, De Cinema, Cinema Rix (Deurne) en CC De Kern (Wilrijk). Nieuw is de toevoeging van een 16+ jongerenprogramma.

Door de samenwerking met Het Bos, Fameus en jonge programmatoren ligt er een spannend aanbod klaar. Zo komt onder meer regisseur Anthony Nti drie van zijn kortfilms toelichten in een Artist talk, waaronder het Oscargenomineerde Da Yie.

Speciaal voor JEF festival organiseren Het Bos en Boslabs de 4-daagse jongerenfilmweek. Onder begeleiding van twee regisseurs krijgen jongeren tools en knowhow aangereikt om te werken aan een eigen film en hem te tonen op de slotavond aan het publiek.

Voor het eerst kan je ook terecht in het Havenhuis. Daar kunnen families zich uitleven in de doe-cinema, een combinatie van film en workshop. Tijdens deze kortfilmcompilatie van Buurman & Buurman hoeft niemand stil te zijn, integendeel, je bouwt en experimenteert gewoon lekker mee in je eigen bubbel.

In Kinepolis Antwerpen gaat de hele filmzaal onder begeleiding van een echte bruitage-artiest enkele scènes van geluid voorzien voor de filmvertoning start.

In de Antwerpse wijken buiten het centrum vind je de opblaasbare cinema, recht uit Portugal. De cinema staat elke dag op een andere locatie waar er gratis prachtige kortfilmcompilaties voor verschillende leeftijden getoond worden.

Zin om met de hele familie te experimenteren en spelen met installaties en games? In Zuiderpershuis vind je het XL medialab en ook een minimedialab voor de allerkleinsten. Experimenteer, hallucineer en transformeer in vier ruimtes vol audiovisuele installaties.

Er is ook een minimedialab voor de allerkleinsten, aangevuld met een peutercinema. Daar kunnen peuters en kleuters films zien in een aangepaste setting speciaal voor hen.

Tijdens het hele JEF festival vind je aan het Steenplein ook de fotoverhalen van de jonge vluchtelingen uit de documentaire Shadow Game, die in première gaat op het festival. Scan er de QR-tags en leer de personages nog beter kennen, via beeld, audio en tekst.

Ontdek het volledige programma

Naast Antwerpen, kunnen families zich ook uitleven op de vele andere festivallocaties in Brugge, Gent, Kortrijk, Roeselare, Leuven en Hamme tijdens de krokusvakantie. Keuze genoeg voor een publiek van 2 tot 99 jaar.

Peuters en kleuters (2+) beleven hun eerste cinema-ervaring op het festival, met compilaties van Pingu en de twee Belgische producties Meneer Papier en Ollie Live. Tijdens de feestelijke opening op de peuterdag ontmoet je Ollie in het echt! Verteller Sofie De Mol brengt in samenwerking met Musica Ollie tot leven.

In het 3+-aanbod geniet je onder meer van compilaties van de Belgische producties Rintje 2 en Mironins. Bij de vertoningen van De avonturen van Pim & Pom in het museum ontmoet je knuffelachtige personages in het echt.

Actrice Aminata Demba verzorgt de live dubbing van enkele personages in de 4+ compilatiefilm Katten hier, katten daar, katten overal.

Uitschieters in het 6+-programma zijn de première van de Belgische productie Coppelia, die op een unieke manier film animatie en ballet combineert, en de Japanse animatiefilm Poupelle uit schoorsteenstad, slotfilm van het International Film Festival Rotterdam 2021.

Er is ook plaats voor filmklassiekers zoals Frankenweenie (8+) van Tim Burton en het Belgische Toto le héros (8+) van Jaco Van Dormael. Die laatste film viert zijn 30-jarig jubileum en wordt vertoond in een nieuwe 4K-gerestaureerde versie.

In het 9+-programma is het uitkijken naar de Belgische première van het coming-of-age-drama Mignonnes van de Frans-Senegalese regisseur Maïmouna Doucouré, winnaar van de World Cinema Dramatic Directing Award op het Sundance Film Festival 2020, en de Nederlandse avonturenfilm Captain Nova, de grote winnaar op het Cinekid festival 2021.

In de 12+-en 16+-programmatie bekijk je films gekozen door jongeren zelf. Een groep van jonge programmatoren tussen twaalf en twintig jaar selecteerde titels die perfect aansluiten bij hun leeftijdsgenoten.

Zo ontdek je in Belgische première onder meer I Don’t Wanna Dance, met na de film een dance battle, en de Amerikaanse film Cryptozoo van striptekenaar en animator Dash Shaw.

Kinderen kunnen niet alleen films kijken, maar ook zelf films en games maken in een van de 34 masterclasses en workshops, begeleid door filmprofessionals en -kenners uit de sector.

Die gaan door in Antwerpen, Brugge, Gent en Roeselare voor verschillende leeftijden van 4 jaar tot 16+. Ze kunnen kiezen uit masterclasses van een halve dag tot zelfs een 3-daagse masterclasses.

Ook online

Voor zij die thuis verder willen genieten van het festivalaanbod, kunnen dit ook. Voor €12 koop je een online festivalpas en heb je tot aan de paasvakantie je toegang tot de kortfilms in competitie en meer dan zestig andere recente kortfilms in de leeftijdscategorieën tussen 3+ en 16+.

Indien de coronamaatregelen hierom vragen, breiden we het online aanbod verder aan met langspeelfilms en digitale extra’s voor een echte online festivalervaring.