Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.08.2023

Meg 2: The Trench: Betere B-horrorkomedie dan zijn voorganger, maar ook beetje tandeloos (recensie)

door Chris Craps

Niet dat ondergetekende op Meg 2: The Trench zat te wachten, maar met cultregisseur Ben Wheatley (Kill List) in de regiestoel was er hoop dat deze Amerikaans-Chinese creature feature fun B-movie van de zomer zou worden. Hoewel Whealtley het er beter van afbrengt dan zijn voorganger, de talentloze huurling Jon Turteltaub, slaagt hij er niet echt in om de mix van pseudohorror en komedie tot een geweldige filmmayonaise te kloppen.

Jason Statham keert terug als duiker Jonas Taylor die nu als eco warrior optreedt en de wetenschappers van een oceanografisch instituut begeleidt naar de diepte van de Marianentrog. Daar ontdekt hij dar er nog veel meer Megs (voorhistorische haaien) rondzwemmen, maar ook dat iemand daar een fabriek heeft gebouwd.

Dat er in het Meg-universum een extreem loopje met de geloofwaardigheid wordt genomen, weet je op voorhand. Daardoor kan een zo’n verhaal nooit echt spannend worden en moet er heel veel gecompenseerd worden met comedy en over the top-situaties. Van Wheatley hadden we na Sightseers en Free Fire de nodige zwarte humor verwacht, maar de Brit treedt hier duidelijk enkel op als regisseur en had niets te maken met het script. Bovendien wordt de film bevolkt met tweederangsacteurs die weinig kaas hebben gegeten van komische timing en het debiteren van oneliners. The Stath kan best kurkdroog repliceren, maar het cynisme dat zijn persona typeert, wordt hier afgezwakt ten voordele van enige vaderlijke zachtheid.

Het is heel spijtig dat Wheatley geen carte blanche heeft gekregen, want als er iemand is die zo’n monsterfilm tot een hoger niveau kan tillen, is hij het wel (of Guillermo del Toro). De regisseur zat bovendien meer dan waarschijnlijk gevangen door een beperkt budget, want de CGI ziet er opvallend slordig uit en de actie is soms onoverzichtelijk in beeld gebracht.

Gelukkig zit er veel variatie en vaart in het verhaaltje, waardoor je je nooit echt verveelt. En uiteraard passeren alle Jaws/Piranha-clichés de revue, wat genreliefhebbers zeker zullen appreciëren. Meg 2: The Trench is geen ramp en best leuk voor de fans van B-horrorkomedies, maar je zou toch meer verwachten van de getalenteerde Wheatley die een breed spectrum aankan. Indien hij Meg 3 wil doen, kan je alleen maar hopen dat hij de scenaristen ontslaat en zich met zijn vrouw aan de schrijftafel zet.

>>Klap

Free Fire-regisseur Ben Wheatley blikt de tweede Meg-film in als een B-horrorkomedie waarin alle Jaws– en Piranha-clichés een plaats kregen. Jason Statham moet nog maar eens een groep mensen redden van de voorhistorische haaien die deze keer vrij spel krijgen door ecologische misdadigers.

Regie Ben Wheatley
Cast Jason Statham, Cliff Curtis, Wu Jing
Speelduur 1u56
Vanaf 2 augustus in de bioscoop