Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.01.2024

May December: Todd Haynes gaat (te) gelaagd in melodrama met Julianne Moore en Natalie Portman (recensie)

door Chris Craps

In 1996 begon Mary Kay Letourneau, een 34-jarige lerares, een relatie met een 12-jarige student. Letourneau werd veroordeeld, maar ze bleef de jongen zien. Later huwde het stel en kreeg twee kinderen. Die ophefmakende zaak vormt de basis van May December, de nieuwe Todd Haynes (Carol, Dark Waters). Een interessante film, maar je blijft wat op je honger zitten.

Haynes gaat niet voor een reconstructie maar eerder voor een deconstructie van het echte schandaal. Zijn gids in de film is Elizabeth (Natalie Portman), een beroemde actrice die Gracie (Julianne Moore) bezoekt omdat ze haar gaat vertolken in een film over haar leven. Voor Elizabeth betekent de rol een buitenkans om een personage te spelen waarin ze als acteur diep kan graven. Ze leert ook Gracie’s veel jongere echtgenoot Joe kennen en hun quasi volwassen kinderen. Elizabeth lijkt echter full method te willen gaan in haar vertolking. Ze doet er alles aan om Gracie te imiteren, terwijl ze innerlijk al min of meer haar spiegelbeeld is.

Haynes stelt in May December – een verwijzing naar het leeftijdsverschil tussen Gracie en Joe – meer vragen dan dat hij antwoorden geeft en doet zijn uiterste best om het genre van het melodrama te ondermijnen met heel nadrukkelijke muziek op ondramatische momenten. Maar waar is het hem uiteindelijk om te doen? Een antimelodrama maken? Een persoonlijke versie van Bergmans Persona – over twee vrouwen die zich aan elkaar spiegelen – uitproberen? Misbruik in een complexe context tonen? De schandaalpers en het parasitaire gedrag van filmmakers aan de kaak stellen? Of grote vraagtekens plaatsen achter method acting, waarbij acteurs geen grenzen meer kennen?

Hoe gelaagd het resultaat ook is, er schuilt een vaagheid in de film die voortspruit uit Haynes’ ambitie om het melodrama te ontwrichten of te saboteren. De briljante vertolkingen van zijn actrices en het originele uitgangspunt houden de film echter op de rails.

>>Klap

Een Hollywoodactrice (Natalie Portman) bestudeert een zestigjarige vrouw (Julianne Moore) die 23 jaar eerder betrokken was bij een groot schandaal. Todd Haynes bestudeert ethische grenzen in dit donkere melodrama gebaseerd op de zaak rond Mary Kay Letourneau. Á la David Cronenbergs Maps to the Stars.

Regie Todd Haynes
Cast Julianne Moore, Natalie Portman, Charles Melton
Speelduur 1u57
Vanaf 24 januari in de bioscoop