Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

03.04.2015

Matthias Schoenaerts’ mysterieuze Maryland

door Steven Tuffin

Bij Vertigo krijgen we maar geen genoeg van Matthias Schoenaerts-filmnieuws. Zeker niet nu hij zijn liefde voor ons blad zo uitgebreid bezongen heeft!

Met de nakende releases van Suite française en Far from the Madding Crowd is de Rundskop-ster de komende tijd niet weg te branden van de Vlaamse bioscoopschermen. Nadien volgen ook nog A Little Chaos en A Bigger Splash. 

Maryland is dan weer een project waarover nog niet veel geweten is. Na enkele verwarrende berichten over een titelverandering – heet de prent ondertussen Close Protection? – siert op de Franse filmsite Première de volgende synopsis:

“Een soldaat die is teruggekeerd uit Afghanistan lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en twijfelt of hij ooit weer naar het front trekt. Hij zorgt voor de beveiliging van villa’s aan de Côte d’Azur en wordt ingehuurd om 48 uur op het gezin van een Libanese zakenman te letten. Terwijl er een reële dreiging lijkt te naderen, verliest hij zichzelf in paranoia.”

Schoenaerts vertolkt de hoofdrol en vertelde tijdens een interview met onze webredacteur dat het geen gemakkelijke personage was om te spelen. “Ik heb nachten wakker gelegen door de intensiteit van de rol. Het is onwaarschijnlijk wat soldaten die van het strijdtoneel terugkeren, doormaken.”

Inglourious Basterds-actrice Diane Kruger kruipt op haar beurt in de huid van de vrouwelijke hoofdfiguur.

Achter de camera stond Alice Winocour, die hiermee haar tweede langspeler maakte. Haar debuut Augustine (2012) was een revelatie op het Filmfestival van Cannes.

De opnames vonden plaats in de Franse gemeente Antibes, waar Schoenaerts eerder ook De rouille et d’os (2012) draaide met Jacques Audiard.

Maryland vertoeft momenteel in postproductie. Matti himself postte het volgende op zijn Instagram-account:

IMG_2669

Een potentiële kanshebber voor een plaatsje op het Cannes-programma?

@Waanzinema