14.08.2018
Matthias Schoenaerts en Koen Mortier geselecteerd voor Toronto International Film Festival
Kursk, de historische actiefilm van de Deense regisseur Tomas Vinterberg met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, krijgt zijn wereldpremière op het TIFF. Kursk gaat over de ramp met de gelijknamige Russische onderzeeër in 2000. Het is een Frans-Luxemburgs-Belgische coproductie. De omvangrijke onderwaterscènes voor de film werden in Vlaanderen gedraaid.
Kursk is een verfilming van A Time To Die, een boek uit 2002 van Robert Moore dat verslag doet van de ramp met de K-141 Kursk-onderzeeër van de Russische marine die in 2000 in de Barentszee zonk na enkele krachtige explosies aan boord. 118 bemanningsleden verloren onmiddellijk het leven. De film speelt zich af tijdens de laatste uren van 23 zeemannen die de eerste explosies overleefden en wanhopig wachtten op hulp terwijl het zuurstofniveau bleef dalen.
Kursk werd geregisseerd door de Oscargenomineerde Deense filmmaker Tomas Vinterberg, bekend van Festen, Jagten en Far from the Madding Crowd (ook met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol). Het scenario werd geschreven door Robert Rodat en Anthony Dod Mantle deed de fotografie. De originele muziekscore werd gecomponeerd door tweevoudig Oscarwinnaar Alexandre Desplat.
Matthias Schoenaerts is te zien in de rol van Mikhail Kalekov, kapitein-luitenant van de onderzeeër. Naast Schoenaerts kan de film rekenen op een internationale sterrencast met o.a. Colin Firth, Léa Seydoux, Michael Nyqvist, Max von Sydow en Martin Brambach. Daarnaast zijn er bijrollen voor de Vlaamse acteurs Tijmen Govaerts, Guido De Craene, Danny Van Meenen, Kristof Coenen en Tom De Vreese.
Kursk is een coproductie van EuropaCorp (Frankrijk), VIA EST (Luxemburg) en Belga Productions (België). De film werd van april 2017 tot juli 2017 opgenomen op locaties in België, Frankrijk en Noorwegen. De onderwaterscènes zijn gedraaid in de AED Studios in Lint, met materiaal en crewleden van het Vlaamse Cinediving.
Op 7 november komt Kursk in België en Frankrijk in de zalen, een dag later ook in Nederland.
Het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Sven Gatz, investeerde in Kursk.
Ook Engel, de derde speelfilm van Koen Mortier (Ex-drummer, 22 mei), krijgt zijn internationale première op het Toronto International Film Festival (TIFF, 6-16 september), in de Contemporary World Cinema-sectie voor niet-Engelstalige internationale speelfilms. Dat maakte de organisatie zonet bekend. De wereldpremière van Engel vindt plaats in Oostende, waar de film op 7 september het filmfestival mag openen. De Belgische release staat gepland voor 19 september.
“Ik ben trots en gelukkig dat Engel geselecteerd is voor de Contemporary World Cinema-sectie van het 43ste festival van Toronto. Dit betekent dat TIFF mijn films drie keer op rij geselecteerd heeft”, laat regisseur Koen Mortier weten in een eerste reactie. Engel is Mortiers derde speelfilm. Zijn vorige films Ex-drummer (2007) en 22 mei (2010) stonden ook in Toronto op het programma.
Ook producent Eurydice Gysel is opgetogen met de selectie: “De selectie van Engel op het Canadese A-list-festival toont niet alleen de kwaliteiten van Koen als regisseur, maar is ook het bewijs dat het verhaal over de grenzen heen gaat. Als producent is het een enorme meerwaarde om, na onze nationale première in Oostende, de film ook internationaal te presenteren. Het is de uitgelezen plek om partners aan te spreken voor Koens volgende film, Haunted, gebaseerd op een boek van Chuck Palahniuk.”
Engel volgt de prostituee Fae en de wereldberoemde sportman Thierry. Wanneer Thierry tijdens een vakantie in Senegal de Afrikaanse schoonheid Fae ontmoet, wordt hij halsoverkop verliefd. Bij elkaar vinden Thierry en Fae liefde, waardigheid en de hoop om uit hun benarde situatie te ontsnappen. Tot Thierry zich vreemd begint te gedragen. Wanneer Fae de volgende ochtend ontdekt dat Thierry overleden is, wordt ze gearresteerd. Om verder te kunnen met haar leven, moet ze terug naar de plaats waar het allemaal begon.
De film is een bewerking van de roman Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst. Met deze poëtische film toont regisseur Koen Mortier de wereld, dromen en angsten van Fae en wat ze meemaakte met de wereldberoemde wielrenner. De hoofdrollen worden gespeeld Vincent Rottiers, Fatou N’Diaye, Paul Bartel en Aïcha Cissé. Nicolas Karakatsanis deed de fotografie, Senjan Jansen het geluid, Geert Paredis het decor en Nico Leunen de montage. De muziek is van de Britse groep Soulsavers en Stephan Vanfleteren was setfotograaf.
De wereldpremière van Engel vindt plaats op vrijdag 7 september wanneer de film het Filmfestival Oostende mag openen. Van 27 augustus tot 13 september loopt in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende de fototentoonstelling Engel: Van Boek naar Film naar Boek met beelden uit de film, begeleid door teksten uit Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten. De roman van Dimitri Verhulst is binnenkort opnieuw in de boekhandel te vinden (uitgave Atlas). Paradiso Filmed Entertainment brengt de film op 19 september in de Belgische zalen.
Vorige week werd al bekendgemaakt dat Ce magnifique gâteau ! van Emma De Swaef en Marc James Roels geselecteerd is voor het Short Cuts-programma van Toronto. Daarnaast is ook de documentaire Au temps où les Arabes dansaient van Jawad Rhalib, een Vlaamse coproductie, te zien in de TIFF Docs-sectie.
Engel is een productie van Koen Mortier en Eurydice Gysel voor CZAR Film in coproductie met Eve Commenge voor Anonymes Films, Marc van Warmerdam voor Graniet Film, Proximus, Telenet en Canvas.
Engel kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en het Nederlands Film Fonds (NFF). Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Sven Gatz, in de film. De film werd bijkomend ondersteund door het economisch fonds Screen Brussels. BNP Paribas Fortis Film Finance investeerde als Belgische Tax Shelter-investeerder in de film. Engel werd ook mogelijk gemaakt door donaties via het crowdfundingplatform Ulule.