Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.02.2020

Martin Scorsese schetst genre & achtergrond volgende film

door Vertigo

Martin Scorsese volgt The Irishman op met Killers of the Flower Moon, een waargebeurd verhaal met Leonardo DiCaprio en Robert De Niro over het FBI-onderzoek naar een reeks moorden op een indianenstam.

Hoewel de film zich afspeelt in het Oklahoma van de jaren twintig, beschouwt Scorsese hem als een western. “Er duiken cowboys in op, maar ze hebben zowel auto’s als paarden,” zegt hij.

“De film gaat voornamelijk over de Osage, een indianenstam die een vreselijk grondgebied kreeg toegewezen,” vervolgt hij.” Zelf hielden ze ervan, omdat ze zichzelf wijsmaakten dat de blanken er nooit in zouden ge├»nteresseerd zijn.”

“Nadat er olie werd ontdekt, waren de Osage ongeveer tien jaar lang de rijkste mensen ter wereld. Zoals echter met de mijngebieden in de Yukon- en Colorado-regio gebeurde, kwamen de blanke en Europese aasgieren erop af en was alles om zeep.”

“De onderwereld had het zodanig voor het zeggen dat je meer kans had om in de gevangenis te belanden wanneer je een hond had vermoord dan wanneer je een indiaan had vermoord.”

Scorsese ziet een parallel met andere beschavingen zoals de Hettieten, een antiek volk uit het moderne Turkije en Syri├ź. “Ze werden aangevallen en verdwenen,” zegt hij.

“Later zei men dat ze samensmolten met een ander volk of eerder geabsorbeerd werden. Het is fascinerend om te zien hoe die mentaliteit zich uit in andere culturen doorheen twee wereldoorlogen en dus eigenlijk tijdloos is.”

Bron: The Playlist