Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.01.2022

Martin Scorsese roept op om Nightmare Alley in de bioscoop te gaan zien

door Vertigo

Martin Scorsese heeft in een stuk voor de Los Angeles Times een oproep gedaan om Guillermo del Toro’s ‘indrukwekkende en ontroerende’ Nightmare Alley in de bioscoop te gaan bekijken.

Nightmare Alley stelt teleur aan de box-office en dat komt volgens Scorsese omdat hij in de recensies als een film noir wordt afgeschilderd en het publiek daardoor vermoedt dat het om een soort pastiche gaat.

Wat Scorsese betreft, is Nightmare Alley echter veel meer dankzij del Toro’s toewijding aan het bronmateriaal, de gelijknamige roman van William Lindsay Gresham, en zijn nauwgezette sazmenwerking met zijn production designer, kostuumontwerper, director of phtography en cast.

“In die zin is Nightmare Alley trouwer aan de essentie van de film noir dan de vele hommages die door de jaren heen zijn gemaakt en nog steeds gemaakt worden,” schrijft Scorsese.

De regisseur voegt eraan toe dat de film over eigentijdse thema’s gaat, hoewel hij zich tijdens de economische crisis van de jaren dertig afspeelt. “De urgentie en de wanhoop van toen overlappen met de urgentie en de wanhoop van nu op een onrustwekkende manier,” schrijft hij. “De film trekt als het ware aan de alarmbel.”

“Als je beslist hebt om Nightmare Alley als een film noir of iets anders te bestempelen, zou ik je aandringen om de film van naderbij te bekijken,” vervolgt hij. “Als je om een of andere reden beslist hebt om hem links te laten liggen, denk er dan alsjeblieft nog eens over na.”

“Een filmmaker als Guillermo del Toro geeft ons films die met liefde en passie zijn gemaakt. Hij heeft onze steun niet nodig, hij verdient ze.”

Bron: Los Angeles Times