Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.05.2021

Martin Freeman hekelt Jim Carreys methodacting in Man on the Moon

door Vertigo

Acteur Martin Freeman (The Hobbit, Black Panther) heeft in de podcast Off Menu kritiek geüit op collega’s die aan methodacting doen, de techniek waarbij acteurs volledig in hun rol opgaan, zelfs wanneer er niet gefilmd wordt.

Volgens Freeman is methodacting pretentieus en onpraktisch en verkiezen Britse acteurs als hem om gewoon hun werk te doen. “Het is heel vervelend wanneer acteurs zich in hun rol verliezen omdat ze op dat moment geen job meer aan het uitoefenen zijn,” zegt hij.

Freeman noemt Jim Carreys bekroonde vertolking van comedian Andy Kaufman in Man on the Moon als voorbeeld. Zoals in de docu Jim and Andy te zien is, ging Carrey zo op in de rol dat zowel hij als Kaufmans familie en vrienden dachten dat hij de komiek was.

“Ik ben er oprecht van overtuigd dat Jim Carrey een geweldige en intelligente man is, maar zijn Man on the Moon-methodacting was de meest zelverheerlijkende, egoïstische, narcistische fucking bullshit die ik ooit heb gezien,” zegt Freeman.

“Het idee dat zoiets in onze cultuur gevierd of gesteund wordt, is gestoord,” vervolgt hij. “Je moet je voeling met de werkelijkheid bewaren.”

“Uiteraard is het oké om je in je rol te verliezen terwijl de camera draait, maar de rest is pretentieuze en amateurtische onzin,” vervolgt hij. “Het is niet professioneel. Doe gewoon je job.”

Bron: IndieWire