Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.08.2021

Marion Cotillard openhartig over ongewone zangpartijen in deels in België gedraaide Annette

door Vertigo

Marion Cotillard speelt een operazangeres genaamd Ann Defrasnoux in de musical Annette van Leos Carax (Holy Motors), een Belgische coproductie. Hoewel Cotillard reeds zong in de films La vie en rose en Nine, was ze niet voorbereid op wat Carax van haar verwachtte.

“Ik moest voortdurend zingen,” zegt Cotillard, die bijna geen gesproken dialoog heeft in de film en op een gegeven moment zelfs zingt tijdens een seksscène. “Het zou heel frustrerend geweest zijn om de liedjes in de studio op te nemen en tijdens de shoot te playbacken.”

“Het was dus opwindend om live te zingen, maar ook heel stresserend,” vervolgt ze. “Er kwamen namelijk bewegingen bij kijken die je normaal niet maakt tijdens het zingen zoals zwemmen op je rug, een sigaret roken of neerliggen. Die dingen creëren een ander soort geluid.”

“Daar was Leos Carax echter naar op zoek,” voegt ze eraan toe. “Hij wilde dat het geluid anders klonk en dat we buiten adem waren omdat hij dat interessant vond. Hij wilde dat we het evenwicht vonden tussen emotie, geluid en lichaamstaal.”

“Het was een intense ervaring en ik heb er veel uit geleerd over mijn zangkunsten. De omstandigheden waren namelijk niet afgestemd op een optimaal geluid. Zelfs als je bukt, zing je anders.”

Voor de operascènes vroeg Cotillard advies aan een echte operazangeres, Catherine Trottman. “Ik heb alle operastukken zelf gezongen,” zegt de actrice. “Daarvoor heb ik twee maanden getraind, wat eigenlijk niets voorstelt.”

“Ik moest echter fysiek in staat zijn om opera’s te zingen,” vervolgt ze. “Op het einde van de rit zou mijn stem namelijk gemengd worden met die van Catherine. Ik moest dus een paar geluiden kunnen voortbrengen die tijdens de postproductie konden gebruikt worden.”

Cotillard legde op haar beurt aan Trottman uit wat haar personage in elke scène emotioneel doormaakte. “Ann uit namelijk haar gevoelens tijdens die operastukken,” zegt de actrice.

Bron: IndieWire