Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.11.2020

Mank-cast openhartig over David Finchers gevreesde regiestijl

door Vertigo

David Fincher heeft de gewoonte om veel takes te draaien en dat was ook het geval voor Mank. Volgens Charles Dance werd de scène waarin zijn personage, mediamagnaat William Randolph Hearst, een etentje geeft ruim honderd keer overgedaan.

“We hebben take na take na take na take gedraaid,” zegt Dance. “Op een gegeven moment zei Gary Oldman: ‘David, ik heb deze scène al honderd fucking keer gedraaid.’ Daarop zei Fincher: ‘Ja, ik weet het en dit is take 101. Iedereen terug op zijn plaats!'”

Ook Amanda Seyfried, die Hearsts echtgenote Marion Davies vertolkt, kreeg het lastig, maar zegt dat Finchers aanpak zijn voordelen heeft.

“Net zoals bij een theaterstuk heb je de luxe om de toon en emotie te perfectioneren,” zegt Seyfried. “Het voelt aan als Groundhog Day, maar zo legt Fincher dingen vast die de meeste regisseurs niet vastleggen.”

Zelf spreekt Fincher over een didactisch proces. “Voor elke scène zijn er bepaalde doelstellingen en ik blijf zoeken naar manieren om ideeën op een zo subtiel mogelijke manier te onderstrepen,” zegt hij.

“Het is moeilijk om aan acteurs uit te leggen dat ze voor elk shot en elk camerastandpunt een samenhangende en geweldige vertolking moeten neerzetten,” zegt Fincher.

Voor Fincher is dat echter noodzakelijk omdat hij tijdens de montage niet met een slechte vertolking wil opgezadeld zitten. “Daarom cast je topacteurs en laat je hen hun ding doen,” voegt hij eraan toe.

Bron: IndieWire