Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.11.2021

Man vrijgesproken in verkrachtingszaak dankzij verfilming memoires The Lovely Bones-auteur

door Vertigo

In 1982 werd de Amerikaan Anthony Broadwater veroordeeld voor verkrachting van auteur Alice Sebold (The Lovely Bones), een incident waarover ze schreef in haar memoires Lucky. Onlangs werd dankzij een geplande verfilming van het boek echter aangetoond dat Broadwater vals beschuldigd werd en nu is hij vrijgesproken.

Broadwater zat zestien jaar in de cel omdat Sebold hem aanwees als haar verkrachter, nadat ze eerder een andere man had aangeduid, en omdat een zogeheten ‘microscopische haaranalyse’ hem aan de misdaad linkte.

Toen Tim Mucciante van het productiehuis Red Badge Films de bewerking van Lucky voor Netflix vervoegde als executive producer, begon hij Broadwaters schuld in vraag te stellen. Het script week namelijk sterk af van het boek. “Ik begon rond te neuzen en probeerde te achterhalen wat er echt gebeurd was,” zegt Mucciante.

Uiteindelijk keerde Mucciante het project de rug toe en schakelde hij een privédetective in om de zaak te onderzoeken. De producent kwam bij Broadwaters advocaat David Hammond en zijn partner Melissa Swartz terecht.

Hammond en Swartz slaagden erin om de openbare aanklager William Fitzpatrick ervan te overtuigen dat het gebruik van microscopische haaranalyse door wetenschappelijke vooruitgang twijfelachtig was geworden en zo viel het enige forensische bewijs tegen Broadwater weg.

Het is onduidelijk of de Lucky-film er nog steeds komt. Broadwater, die ook na zijn vrijlating in 1999 op zowel werk- als privévlak onder de veroordeling leed, reageert alvast emotioneel: “Ik had nooit gedacht dat ik mijn vrijspraak nog zou meemaken,” zegt hij.

Bron: The Guardian

Lees meer over: